Τμήματα εκπαίδευσης & επιμόρφωσης στο Μικρό Δέντρο

Στο «Μικρό Δέντρ層 λειτουργούν τμήματα για παιδιά νηπιακής ηλικίας αλλά και για μεγαλύτερα έως 12 ετών, καθώς και τμήματα ενηλίκων.
 
 
Εργαστήρια για παιδιά.
Κύκλοι φιλοσοφίας για παιδιά,
 
(με εργαλεία τη μέθοδο ndi και τη μέθοδο freinet).
 
Εργαστήριο με κύκλους ανοιχτών συζητήσεων στόχος των οποίων είναι η εισαγωγή σε μία πρώτη αμεσοδημοκρατική κοινότητα και ο αναστοχασμός πάνω σε φιλοσοφικές έννοιες.
 
Ηλικίες: από 4 μέχρι 12 χρονών.
 
Βιωματική προσέγγιση του αναλυτικού προγράμματος του δημοτικού,
 
(με εργαλεία το outdoor education και το μοντεσσοριανό υλικό).
 
Εργαστήριο βιωματικής προσέγγισης  του αναλυτικού προγράμματος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από την εξερεύνηση ρεαλιστικών καταστάσεων.
 
Ηλικίες: από 6 μέχρι 12 χρονών.
 
 
Εργαστήριο ξυλουργικής για παιδιά.
 
Στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι η συνεργασία, η επικοινωνία, η γνωριμία με τις τεχνικές της ξυλουργικής τέχνης και φυσικά η χαρά της δημιουργίας.
 
Ηλικίες: από 3 μέχρι 12 χρονών.
 
 
 
Μοντεσσοριανές δραστηριότητες
 
Στόχος του εργαστηρίου είναι η εισαγωγή σε δραστηριότητες συντονισμού των κινήσεων, καλλιέργειας των αισθήσεων και εμπλουτισμού του λεξιλογίου σε ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών.
 
Ηλικίες: από 1,5 μέχρι 3 ετών.
 
 
Εργαστήριο Μοντεσσοριανής θεωρίας και πρακτικής για ενήλικες
Το εργαστήριο ακολουθεί τις αρχές του Association Montessori Internationale.
 
Η μοντεσσοριανή μέθοδος αποτελεί μία ολοκληρωμένη παιδαγωγική πρόταση με άμεση πρακτική εφαρμογή σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Διαθέτει ισχυρές φιλοσοφικές βάσεις και ένα πλούσιο παιδαγωγικό υλικό για το οποίο είναι ευρέως γνωστή. Ταυτόχρονα προτάσσει την ελευθερία του παιδιού, την στήριξη την αυτονομίας του και την ενδυνάμωση της βούλησης του.
 
Στο εργαστήριο θα μελετηθεί η μοντεσσοριανή θεωρία ως μέρος του κινήματος της Νέας Αγωγής ενώ ταυτόχρονα θα διδαχθούν οι συμμετέχοντες την χρήση σημαντικού μέρους του μοντεσσοριανού υλικού για παιδιά 3 – 6 ετών που καλύπτει τις ενότητες καθημερινή ζωή, αισθητηριακό υλικό, γλώσσα, μαθηματικά και πολιτισμό.
 
Στην θεωρία θα ασχοληθούν με τις βάσεις της μοντεσσοριανής φιλοσοφίας όπως είναι οι περίοδοι ευαισθησίας, ο αφομοιωτικός νους και τα στάδια ανάπτυξης. Ακόμη, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική σε ένα προσεκτικά προετοιμασμένο μοντεσσοριανό εκπαιδευτικό περιβάλλον και να ασκηθούν στην κατασκευή ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που να στηρίζει την ανάπτυξη του παιδιού και να επιτρέπει την μάθηση μέσω της ελευθερίας. Τέλος θα δουν πώς μπορούν να κατασκευάσουν το δικό τους μοντεσσοριανό υλικό.
 
Συντονίστρια: Σοφία Σαρακενίδου, μοντεσσοριανή παιδαγωγός (AMI certified)
 
 
Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνάντηση στον αγρό του Μικρού Δέντρου όπου θα παρουσιαστεί το περιεχόμενο του εργαστηρίου, θα γνωρίσουν οι ενδιαφερόμενοι το προετοιμασμένο περιβάλλον και θα απαντηθούν τυχόν απορίες και ερωτήσεις.
 
Πληροφορίες:
 
Έναρξη εργαστηρίου: Οκτώβριος 2020.
 
Διάρκεια: 9 μήνες.
 
Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται στον χώρο του Μικρού Δέντρου ένα σαββατοκύριακο κάθε μήνα (10 ώρες) και άλλες 6 ώρες κάθε μήνα οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε μέρες και ώρες που θα συμφωνήσει η ομάδα μόλις σχηματιστεί.
 
Θα υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης του θεωρητικού μέρους και της παρουσίασης των υλικών.
 
Το εργαστήριο απευθύνεται σε φοιτητές/τριες παιδαγωγικών σχολών, εκπαιδευτικούς τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, σε γονείς και σε όποιον/α ενδιαφέρεται να εμβαθύνει στην Μοντεσσοριανή μέθοδο και να στηρίξει την ανάπτυξη του παιδιού. Ηλικίες 3 – 6 ετών (Casa dei bambini)
 
Πληροφορίες/δηλώσεις συμμετοχής: 6997 736 314 έως τις 23/09 ή στο alliotikosxoleio@yahoo.gr.
 
 
Το Μικρό Δέντρο
Συνέλευση του Αλλιώτικου Σχολείου
Διδασκάλου Βασιλείου Αδαμίδου 96, 
54 351, Θεσσαλονίκη
τηλ.: 6997 736 314, 6982 075 249, 6977 850 915
 
Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου 
 

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ.: 6997 736 314, 6982 075 249, 6977 850 915
e-mail: alliotikosxoleio@yahoo.gr

Διεύθυνση: 

Το Μικρό Δέντρο
Συνέλευση του Αλλιώτικου Σχολείου
Διδασκάλου Βασιλείου Αδαμίδου 96, 54 351

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

19/09/2020 - 18:00