37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2019

Με τη συμμετοχή περίπου 60.000 δρομέων από όλο τον κόσμο θα γίνει ο 37ος Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας (10/11), ο οποίος αναμένεται ο πιο συναρπαστικός στην ιστορία του δεδομένο του ότι η δράση φέτος θα είναι διήμερη.

Η Αθήνα για πέντε ημέρες θα είναι στο επίκεντρο, ενώ για πρώτη φορά φέτος η αγωνιστική δράση θα είναι δύο ημερών, αφού το 10άρι θα γίνει το Σάββατο, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι δρομείς θα μπορούν να συμμετάσχουν στα 5χλμ. – τα οποία θα γίνουν το πρωί της Κυριακής – και στα 10χλμ., αλλά και στο μαραθώνιο, όπου φέτος αναμένεται να εκκινήσουν 20.000 δρομείς.

Γυρίζει σελίδα ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας. Από φέτος και για επόμενα οκτώ χρόνια -έως το 2026- θα υποδέχεται στον τερματισμό τους χιλιάδες δρομείς όλων των αγώνων με ένα καινούριο μετάλλιο, στο οποίο θα καταγράφεται και μια διαφορετική κομβική στιγμή από την πλούσια παγκόσμια ιστορία του σπουδαίου Ολυμπιακού αγωνίσματος -και, βεβαίως, τις ελληνικές ρίζες του. 

Στη μία όψη του στρογγυλού μεταλλίου απεικονίζεται το Καλλιμάρμαρο Στάδιο και αναγράφεται ο αγώνας στον οποίο  συμμετέχει ο κάθε δρομέας. Στην άλλη όψη του θα φιλοξενούνται κάθε χρονιά γεγονότα-ορόσημα της γέννησης και εξέλιξης του Μαραθωνίου. 

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας είναι πολλά περισσότερα από ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Είναι η στιγμή που ο θρύλος συναντάει την ιστορία, σε ένα μοναδικό ραντεβού με ιδιαίτερα μηνύματα για τον πολιτισμό της Ελλάδος. Οι μαραθωνοδρόμοι του κόσμου λένε ότι πρέπει όλοι να τρέξουν έστω μια φορά στην ιστορική διαδρομή, γιατί τα συναισθήματα που γεννιούνται όταν τρέχεις στον δρόμο της ιστορίας είναι συγκλονιστικά. Μπορεί να νιώσεις τα πόδια σου να βαραίνουν, μπορεί το άγχος να σε καταβάλει, μπορεί να βγάλεις τη διαδρομή με μια ανάσα, μπορεί να βάλεις τα κλάματα. 

Η αυθεντική διαδρομή θέλει σεβασμό. Πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος. Τρέχεις κυρίως με το μυαλό και όχι τόσο με το σώμα. Για να καταφέρεις να ανταπεξέλθεις χρειάζεται να έχεις ισχυρή προσωπικότητα. Στοχοπροσήλωση και εσωτερική δύναμη για επιμονή. Και αυτό είναι το σπουδαίο με τους μαραθωνοδρόμους. Δεν τους ενδιαφέρει η διάκριση, αλλά το ταξίδι μέχρι τον τερματισμό. Η φοβερή αναμέτρηση με τον ίδιο τους τον εαυτό. Με κανέναν άλλον. Ειδικά στα πιο βασανιστικά σημεία, όπως είναι ο ανισόπεδος κόμβος του Σταυρού (30ό-31ο χλμ.), εκεί που μετά την έντονη και παρατεταμένη ανηφόρα ακολουθεί μία απότομη κατηφόρα που φτάνει μέχρι την πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Θέλει ψυχή και σθένος για να τρέξεις τη διαδρομή. Κυρίως για να βρεθείς στην αφετηρία για να πάρει μέρος στον αγώνα και να πεις το δικό σου «νενικήκαμεν».

Γι’ αυτούς τους λόγους αξίζει, ακόμα κι αν κάποιος δεν αγωνιστεί στον Αυθεντικό Μαραθώνιο, να παρευρεθεί το διήμερο 9 και 10 Νοεμβρίου στα σημεία του μήκους της διαδρομής, για να σταθεί δίπλα και να εμψυχώσει τους δρομείς.

Στο 31ο χλμ., όπου κάθε δρομέας συναντά τον αποκαλούμενο «τοίχο» και οι ψυχικές και σωματικές λειτουργίες του δοκιμάζονται στον μέγιστο βαθμό, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ δημιουργεί το μεγαλύτερο κύμα εμψύχωσης, με τη βοήθεια φίλων και γνωστών των αθλητών. Εκεί, για πρώτη φορά, οι φωνές όλων των υποστηρικτών θα ενωθούν και θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στους δρομείς να «σπάσουν» τον τοίχο και να συνεχίσουν τη διαδρομή τους, προσφέροντάς τους τη δύναμη να διανύσουν τα τελευταία 11 χλμ. μέχρι το Καλλιμάρμαρο. Οι motivators και o DJ που θα βρίσκονται στο σημείο, θα ξεσηκώνουν τους αθλητές, παρακινώντας τους να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού.

Από την έναρξη του αγώνα της Κυριακής, μέχρι και τη λήξη του, μικρά λεωφορεία των 10 ατόμων, τα Αvra Wave mini buses, θα εκτελούν συνεχή δρομολόγια ανά 10 λεπτά, με στόχο να δώσουν σε όλους τους υποστηρικτές τη δυνατότητα να βρεθούν δίπλα στον αθλητή τους, στα πιο σημαντικά σημεία της Μαραθώνιας διαδρομής. Η πρώτη διαδρομή, με αφετηρία τον σταθμό μετρό Δ. Πλακεντίας, θα οδηγεί τους υποστηρικτές στο 31ο χλμ. του Μαραθωνίου (Στ. Αγίας Παρασκευής) και πίσω. Η δεύτερη διαδρομή, με αφετηρία τον σταθμό μετρό «Ευαγγελισμός» και κατεύθυνση το Καλλιμάρμαρο και πίσω, θα δίνει τη δυνατότητα στους υποστηρικτές να βρεθούν δίπλα στο πλευρό των δρομέων τη στιγμή του τερματισμού, εκείνη τη μαγική στιγμή στη ζωή κάθε δρομέα, όπου λαμβάνει τη θερμή υποδοχή όλων των παρευρισκόμενων στο Καλλιμάρμαρο. Ακόμα, οι υποστηρικτές που θα χρησιμοποιούν τα Avra Wave mini buses πρόκειται να λαμβάνουν μια ατομική μάρκα με την οποία θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν το δικό τους αθλητικό μπλουζάκι, εκτυπώνοντας σε αυτό μηνύματα υποστήριξής στο περίπτερο του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΑΥΡΑ στο Χωριό των Χορηγών.

Τα 10χλμ το Σάββατο

Ο Αγώνας Δρόμου 10χλμ μεταφέρεται πλέον στο απόγευμα του Σαββάτου (δηλ. την προηγούμενη του Μαραθωνίου, στις 9 Νοεμβρίου 2019), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ΣΕΓΑΣ να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό το όριο των εγγραφών για τον Αγώνα Δρόμου 10χλμ. και να ικανοποιήσει τη μεγάλη ανάγκη για τη συμμετοχή της πλειοψηφίας του πιο μυημένου κομματιού της δρομικής κοινότητας της χώρας μας.

Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος την Κυριακή 10 Νοεμβρίου

Ο Μαραθώνιος Δρόμος στην αυθεντική διαδρομή θα διεξαχθεί κανονικά την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, με μία μικρή προς το παρόν αύξηση των ορίων του στις 20.000 δρομείς. Την ίδια μέρα, θα διεξαχθεί πια και ένας μεγάλος ενιαίος Αγώνας Δρόμου 5χλμ το πρωί μόνο, με περιθώριο εγγραφών υπερδιπλάσιο των τελευταίων χρόνων.

Τα αγωνιστικά ραντεβού στον κόσμο

Αγωνιστικά ραντεβού δρόμων υπάρχουν από το Σινικό Τείχος μέχρι την παγωμένη Αλάσκα και από τα εξωτικά νησιά της Ταϊλάνδης μέχρι τη Βαλτική και την αριστοκρατικά όμορφη Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο, κανένας αγώνας ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό δεν μπορεί να συναγωνιστεί την αίγλη του Κλασικού Μαραθωνίου. Μπορεί στη Νέα Υόρκη να διεξάγονται περισσότεροι από 1.000 μαραθώνιοι τον χρόνο και στη διάσημη διοργάνωση του «Μεγάλου Μήλου» να τερματίζουν ακόμα και 50.000 δρομείς αλλά η «μήτρα» του αθλήματος βρίσκεται στην Ελλάδα και στον Μαραθώνα. Γνωστές όμως για τους σπουδαίους μαραθωνίους τους είναι και οι πόλεις του Tόκιο, του Λονδίνου, του Βερολίνου, του Σικάγου και, φυσικά, της Βοστώνης.

Ο πρώτος διεθνής Μαραθώνιος στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το 1955. Στην κλασική διαδρομή έτρεξαν για πρώτη φορά γυναίκες το 1974.

Περισσότερα για τους αγώνες και δηλώσεις συμμετοχής στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης: www.athensauthenticmarathon.gr

info box

Για ηλικίες από: 

Τρόποι επικοινωνίας: 

Διεύθυνση: 

Αθήνα

Πόλη: 

Κόστος: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

09/11/2019 - 08:00
10/11/2019 - 08:00