Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων 2019 στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων, το Σάββατο 18 Μαΐου 2019 και από τις 8 έως τις 12 το βράδυ ανοίγει τις πύλες του –με ελεύθερη είσοδο– σε όλους τους φίλους/φίλες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πρόγραμμα:

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο.
• Ψηφιακή Παράσταση: "Ζωή στο Σύμπαν".
Ώρες παραστάσεων: 20:30, 21:30 και 22:30.
Των παραστάσεων θα προηγείται ένας ενδιαφέρων διάλογος μεταξύ του Δρα Μάνου Κιτσώνα, Διευθυντή του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, και του Πάνου Σάκκα, Φυσικού και Δημοσιογράφου.

• Παρατήρηση νυκτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης.
Ώρες: 21:00 ‒ 24:00.
Η είσοδος του Ιδρύματος Ευγενίδου γεμίζει με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης και ‒καιρού επιτρέποντος‒ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τον έναστρο νυκτερινό ουρανό.

Athena Kέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας.
• Περιήγηση στην Έκθεση.
Ώρες: 20:00 ‒ 23:00.
Ένας χώρος αφιερωμένος στις Θετικές Επιστήμες και τις Σύγχρονες Τεχνολογίες, όπου η θεωρία συναντά το πείραμα και την πρακτική εφαρμογή. Γνωρίστε τον κόσμο των Επιστημών και της σύγχρονης Τεχνολογίας μέσα από ένα βιωματικό ταξίδι εξερεύνησης και πειραματισμού.

• Πειράματα με τίτλο: "Εκρηκτική Επιστήμη".
Ώρες: 20:00 ‒ 23:00.
Τα πειράματα θα διαρκούν 15 λεπτά και θα επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα!

Βιβλιοθήκη.
• Εισαγωγικό Εργαστήριο στο Wolfram Mathematica.
Ώρες 20:00 – 21:30.
Το εργαστήριο αυτό απευθύνεται σε μαθητές/τριες Λυκείου και φοιτητές/τριες και θα διεξαχθεί από τον κ. Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Σύμβουλο Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Συνολικά θα διατεθούν θέσεις για 15 άτομα.

• Αναγνώσεις βιβλίων για τους Αστερισμούς για παιδιά Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού.
Ώρες 20:00 – 21:30.
Το νεανικό τμήμα της Βιβλιοθήκης προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους και φίλες Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού σε ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει αναγνώσεις σχετικές με τους αστερισμούς, ανάπτυξη ερωτημάτων γι’ αυτούς και εύρεση των απαντήσεων μέσα από τις συλλογές της Βιβλιοθήκης.
Συνολικά θα διατεθούν θέσεις για 20 άτομα.

UΤech Lab.
Ώρες 20:00 – 23:00.
To Ίδρυμα Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό σε μία επίσκεψη γνωριμίας με το UΤech Lab, ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για νέους/νέες, που είναι στοχευμένο στην σύγχρονη τεχνολογία.

Έκθεση εικαστικών "Clouds: Τέχνη και Τεχνολογία" της Ειρήνης Δανιόλου Νεοφύτου και της Ζέττας Αντσακλή.
Ώρες 20:00 – 24:00.
Κάτω από τον "έναστρο" ιστορικό θόλο του παλαιού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου δημιουργήθηκε μία μοναδική έκθεση εικαστικών, η οποία περιλαμβάνει τα ζωγραφικά έργα της Ειρήνης Δανιόλου Νεοφύτου και τις φωτογραφικές "cloudscape" λήψεις της Ζέττας Αντσακλή, που μας παροτρύνουν να παρατηρήσουμε την αέναη τροχιά των νεφών που χαρίζουν στη ζωή μας ανεπανάληπτη ομορφιά!
Την έκθεση επιμελήθηκε η ιστορικός τέχνης Κλέα Σουγιουτζόγλου.

Την βραδιά αυτή η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

- Στις δραστηριότητες του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου και του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας Athena απαραίτητα είναι τα δελτία προτεραιότητας, η διανομή των οποίων θα αρχίσει στις 20:00 της ίδιας ημέρας από το ταμείο του Ιδρύματος Ευγενίδου και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα μπορούν να προμηθεύονται έως και 2 δελτία ανά δραστηριότητα.

- Για την συμμετοχή στις δράσεις της Βιβλιοθήκης απαραίτητη είναι η προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση, στο τηλ.: 210- 94 69 631. Συνολικά θα διατεθούν θέσεις για 15 άτομα.

- Η συμμετοχή στο UTech Lab, η αστροπαρατήρηση με τα Τηλεσκόπια της Ελληνικής Ερασιτεχνικής Αστρονομικής Ένωσης, και η επίσκεψη στην έκθεση εικαστικών "Clouds: Τέχνη και Τεχνολογία", δεν χρειάζονται δελτία προτεραιότητας.

Ίδρυμα Ευγενίδου
Λεωφόρος Συγγρού 387
Π. Φάληρο
τηλ.210-94 69 600

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ.210-94 69 600

Διεύθυνση: 

Ίδρυμα Ευγενίδου
Λεωφόρος Συγγρού 387
Π. Φάληρο

Πόλη: 

Κόστος: 

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

18/05/2019 - 20:00