Μια ημέρα αφιερωμένη στη φιλαναγνωσία από τους μαθητές των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης

Την Κυριακή 7 Απριλίου 2019, από τις 11.00 ως τις 20.00 οι μαθητές του Παιδικού Σταθμού «Πρότυπα 2-4», των Προνηπίων, των Νηπίων και του Δημοτικού Σχολείου "Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης" θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους στο νέο Δημαρχείο Πανοράματος. Στον ισόγειο και αύλειο χώρο του Δημαρχείου θα παρουσιάσουν έργα και δράσεις που αφορούν στη φιλαναγνωσία.

Τα βιβλία αποτελούν πηγή πνευματικού πλούτου, γλωσσικής καλλιέργειας και πληροφόρησης. Δίνουν «τροφή», εξάπτουν τη φαντασία και κρατούν σε εγρήγορση τον νου μας.

Τα παιδιά του συγκεκριμένου σχολείου με αφετηρία τη βιβλιοθήκη της τάξης τους, επισκέφθηκαν βιβλιοθήκες της πόλης και ήρθαν σ’ επαφή με τα βιβλία. Είδαν την οργάνωση του χώρου, τα είδη των βιβλίων και τον τρόπο δανεισμού. Άκουσαν και «διάβασαν» λαϊκά και κλασικά παραμύθια, σύγχρονη λογοτεχνία, μυθολογία, ποίηση και βιβλία γνώσεων.

Κατανόησαν την αξία του βιβλίου, το αγάπησαν και έμαθαν να το σέβονται. Τις εμπειρίες και τις γνώσεις που κατέκτησαν, τις αποτύπωσαν στα έργα που παρουσιάζουν.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου με θέμα «Με τα πινέλα του Matisse ζωγραφίζουμε τ΄ αστέρια».

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με μουσική από τους καθηγητές και τους μαθητές του Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Πρόγραμμα:

11:00-14:30 & 17:00-19:00 Φιλαναγνωστικές δραστηριότητες από τους μαθητές του Παιδικού μας Σταθμού, του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού μας Σχολείου.

12:30 Χαιρετισμός

12:45 Η συγγραφέας Βασιλική Νευροκοπλή παρουσιάζει το παραμύθι «Ο λαμπερός πολεμιστής» (εκδ. Λιβάνη) ένα παραμύθι για το χάρισμα της διαφορετικότητας.

13:00 «Ο ποντικός και η θυγατέρα του». Παρουσίαση του μύθου από τη μουσικό του Σχολείου, Μαρία Γκόγκα, με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας.

13:15 «Με το Φι και το Ι, με το Λάμδα και το Ο…». Τη συνέχεια στο ρυθμικό ποίημα θα πουν οι μαθητές από το 4ο τμήμα της Γ΄ Τάξης του Σχολείου μας και θα παρουσιάσουν τη διαδρομή που περπάτησαν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στην Ευέλικτη Ζώνη με θέμα «Καλλιεργώντας τη φιλαναγνωσία». Στη συνέχεια θα διαβάσουν αποσπάσματα από το παραμύθι που έγραψαν και εντάχθηκε στο Ανθολόγιο Παραμυθιών «Ο πολύχρωμος κήπος 50 παραμυθάδων». (εκδ. frog)

13:45 Η συγγραφέας Δελίνα Βασιλειάδου παρουσιάζει την ιστορία «Ρόμι και Μιράντα», μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και τη φιλία. (εκδ. Μιχ. Σιδέρη).

14:00 Απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές του Νηπιαγωγείου μας.

18:00 «Ένα βιβλίο γεννιέται…». Η διαδρομή ενός βιβλίου από τη «σύλληψη» στο μυαλό του συγγραφέα, την αποτύπωσή του στο χαρτί, την εικονογράφηση, ως τα ράφια του βιβλιοπωλείου και την ανάγνωσή του….
Η συγγραφέας Νίνα Ζαφειρίου με την «Ονειροπαγίδα», η εικονογράφος Λία Φωτιάδου με τις ζωγραφιές της και ο εκδότης Χρίστος Βάρφης (εκδόσεις Βάρφης) θα είναι οι οδηγοί μας σ’ αυτό το ταξίδι.

18:45 «Ο ποντικός και η θυγατέρα του». Παρουσίαση του μύθου από τη μουσικό του Σχολείου, Μαρία Γκόγκα, με τους μαθητές του Νηπιαγωγείου μας.

19:00 Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Πρότυπου Ωδείου μας, μας προσκαλούν να καλωσορίσουμε όλοι μαζί την Άνοιξη. Θα ακουστούν υπέροχες μελωδίες από το βιολί, το πιάνο, την κιθάρα, τα κρουστά και το βιολοντσέλο.

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ - ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ

- Memory με ήρωες γνωστών παραμυθιών. Νεράιδες, ιππότες και μαγικά φίλτρα σε περιμένουν για να διασκεδάσεις. (1ο τμήμα Νηπίων)
- Παίζουμε κουκλοθέατρο. Ζωντάνεψε τις κούκλες και παρουσίασε τις δικές σου ιστορίες. (2ο τμήμα Νηπίων)
- Τα κόμικς μου μπερδεύτηκαν. Φτιάξε τη δική σου αστεία ιστορία επιλέγοντας λεζάντες από κόμικς. (3ο τμήμα Νηπίων)
- Μια ιστορία με ήχους. Άκουσε την ιστορία και ζωντάνεψέ την συνοδεύοντάς την με κρουστά μουσικά όργανα. (4ο τμήμα Νηπίων)
- Στόχευσε σωστά και ρίξε το σπιτάκι με την πρώτη φορά. (1ο τμήμα Προνηπίων)
- Ντεντέκτιβ βιβλίων. Εντόπισε από ποιο εξώφυλλο παραμυθιού ξεπήδησαν τα στοιχεία που βλέπεις και τοποθέτησέ τα ξανά στη θέση τους. (2ο τμήμα Προνηπίων)
- Βιβλίο-Twister. Παίξε στο επιδαπέδιο κινητικό παιχνίδι. (3ο τμήμα Προνηπίων)
- Παραμυθοκάρτες. Τοποθέτησε τις κάρτες στη σωστή σειρά και φτιάξε τη δική σου ιστορία. (1ο τμήμα Προ-Προνηπίων)
- Bowling. Διασκέδασε με το γνωστό σε όλους μας παιχνίδι. (2ο τμήμα Προ-Προνηπίων)
- Το δικό σου παραμύθι. Βάλε τις εικόνες σε μια σειρά και φτιάξε το παραμύθι σου. (3ο τμήμα Προ-Προνηπίων)
- Επιδαπέδιο φιδάκι. Παίξε το κλασικό παιχνίδι με ήρωες παραμυθιών. (Παιδικό τμήμα)

ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Οι μαθητές της Β΄ τάξης θα υποδεχθούν τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους και μαζί θα δημιουργήσουν σε εργαστήρια εμπνευσμένα από το βιβλίο που προσέγγισε ποικιλοτρόπως.
- Τα παιδιά του 1ου τμήματος της ακολουθούν «Το λουλούδι που έψαχνε το όνομά του» της Μαρίας Ιωαννίδου.
- Οι μαθητές του 2ου τμήματος συνέθεσαν, σχεδίασαν κι έβαψαν αποσπάσματα του βιβλίου «Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο», του Αντώνη Παπαθεοδώρου για την αφήγησή τους.
- «Μια αλλόκοτη ψαροπαρέα» δημιούργησαν και παρουσιάζουν οι μαθητές του 3ου τμήματος.
- Με παντομίμα και πρωτότυπη εικονογράφηση παρουσιάζουν το δικό τους «Ο μικρός δράκος Καρύδας: ταξίδι στον Β. Πόλο», του Ίνγκο Ζίγκνερ, οι μαθητές από το 4ο τμήμα.

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

Για πληροφορίες τηλ. 2310 300 002

Διεύθυνση: 

νέο Δημαρχείο Πανοράματος

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

07/04/2019 - 11:00