"Ο τρελός του χωριού" στον Ιανό Αθήνας

Οι εκδόσεις Λιβάνη και ο Παιδικός ΙΑΝΟS θα παρουσιάσουν το Σάββατο 28 Απριλίου 2018 και ώρα 11:00, στο IANOS CAFÉ το παραμύθι "Ο τρελός του χωριού" της Βασιλικής Νευροκοπλή. Εικονογράφηση: Διονύσιος Θάνος.

Το παραμύθι θα παρουσιαστεί διασκευασμένο σε θεατρική μορφή από τους μαθητές του Δ2, του 4ου Δημ. Σχολείου Παλαιού Φαλήρου. Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Μαρία Κατριβέ θεατρολόγος και Νανά Λουλουκόγλου.

Για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω.

Είσοδος ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Αν το να ονειρεύεσαι είναι τρέλα, τότε ο ήρωας της ιστορίας μας ίσως να είναι πράγματι τρελός. Αν το να πραγματοποιείς το όνειρό σου είναι μια τρέλα ακόμα μεγαλύτερη, τότε ο ήρωάς μας πιθανόν να είναι πιο τρελός κι απ’ τους τρελούς. Μα αν θυσιάζεις τον εαυτό σου για να πραγματοποιήσεις ένα όνειρο που θα κάνει καλύτερη τη ζωή των άλλων δίχως να περιμένεις αντάλλαγμα, τότε είσαι από κείνους που ο κόσμος τους χαρακτηρίζει «τρελούς» επειδή δεν τους καταλαβαίνει. Αυτοί όχι μόνο δε νοιάζονται για το πώς τους χαρακτηρίζουν, αλλά συνήθως φροντίζουν να κρατούν κρυφό το όνομά τους. Είναι οι τολμηροί και ενάρετοι της ζωής που ταπεινά και αθόρυβα οδηγούν τον κόσμο, ανοίγοντας δρόμους μέσα από σιδερόφρακτα τείχη, βουνά γιγάντια και θεόρατα θεριά. Ο ήρωας της ιστορίας μας είναι ένας απ’ αυτούς τους εκλεκτούς και είναι αποφασισμένος να τα βάλει με το φοβερό Θεριό...

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Πολλά πράγματα απ’ αυτά που έκανα παιδί έμοιαζαν τρελά. Έκοβα, για παράδειγμα, τα καινούργια μου ρούχα, επειδή δε μου άρεσαν, και τα ξαναέραβα. Τα αγαπημένα μου παιχνίδια ήταν να σβήνω τα κεριά στην εκκλησία των Δώδεκα Αποστόλων που υπηρετούσε ως ιερέας ο πατέρας μου και να ποτίζω τον κήπο της. Προτιμούσα, όταν είχε αγρυπνίες,

να κοιμάμαι στα κρύα της μάρμαρα, από το να κοιμάμαι στο κρεβάτι μου. Να παίζω ποδόσφαιρο με τα αγόρια, παρά να κουβεντιάζω με τα κορίτσια για τα σίριαλ της τηλεόρασης.

Τρελό έμοιασε και όταν αργότερα σπούδασα θέατρο, ενώ ήμουν ήδη δασκάλα, τρελό που έπαιρνα τις μικρές μου κόρες στις βραδινές συναυλίες του συζύγου μου. Τρελό που έλεγα με θάρρος τη γνώμη μου σε εκείνους που ζητούσαν να εξουσιάζουν τους ανθρώπους στις διάφορες οργανώσεις που βρέθηκα και από τις οποίες πάντα με έδιωχναν.

Τι να κάνω που μου έλαχε μια αβάσταχτη ελευθερία και ένας ασυγκράτητος έρωτας για τη ζωή που δε χωρούσαν σε κανένα σύστημα;

Ωστόσο, συχνά αναρωτήθηκα αν είμαι πράγματι τρελή. Μέχρι που άρχισα να μελετώ βίους ηρώων και συναξάρια αγίων. Εκεί γνώρισα πολύ πιο «τρελούς» από μένα. Τόσο «τρελούς», που έδωσαν τα πάντα για την πατρίδα, τους πονεμένους συνανθρώπους τους και τον Θεό. Που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις εξουσίες του κόσμου, αδιαφορώντας για τα πλούτη, τη δόξα και την ίδια τους τη ζωή.

Τότε κατάλαβα πως τα πράγματα είναι ακριβώς ανάποδα. Πως τρελοί είναι όλοι αυτοί που δεν αγάπησαν, δεν ονειρεύτηκαν και δε θαύμασαν τίποτα άλλο εκτός από τον εαυτό τους. Αυτοί που για να κρύψουν τα μικροσυμφέροντά τους χαρακτηρίζουν «τρελούς» εκείνους που λαχταρούν το Φως.

Αν, λοιπόν, αυτοί οι ανόητοι επιμένουν να λένε «τρελούς» όσους αγωνίζονται να γίνουν Άνθρωποι, τότε ελπίζω να μην τους απογοητεύσω ποτέ. Έχοντας ως πρότυπο εκείνους που αγάπησαν με πάθος το Φως, να τους μοιάζω κάθε μέρα λίγο παραπάνω…

Λίγα λόγια για τον εικονογράφο:

Γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1982 στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Τμήμα Γλυπτικής). Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ από το 2008 εργάζεται ως 3D - Graphic Designer και Art Director.

Ιανός
Σταδίου 24,
Αθήνα
τηλ. 210- 32 17 917

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ. 210- 32 17 917

Διεύθυνση: 

Ιανός
Σταδίου 24

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

28/04/2018 - 11:00