Διαβάζουμε παρέα στην "Παραμυθούπολη"

Το παιδικό βιβλιοπωλείο «Παραμυθούπολη» και η ομάδα «Το ατελιέ της Φανταστικής» σας προσκαλούν σε ένα ταξίδι σε χάρτινες σελίδες, σε μια διαφορετική βιβλιοσυνάντηση για λιλιπούτειους αναγνώστες.

Το ταξίδι θα ξεκινήσει διαβάζοντας τη «Μαίρη Πινέζα» (Εκδ. Καλειδοσκόπιο) και ψάχνοντας πού μπορεί να έχει κρυφτεί αυτή η ανήσυχη πινέζα σε κάθε μία από τις πελώριες σελίδες του βιβλίου. Στη συνέχεια, ακολουθεί ακόμη μία περιπέτεια αναζητώντας «Το κουμπί» (Εκδ. Γράφημα) στις σελίδες ενός βιβλίου μόνο με εικόνες!

Η πλούσια εικονογράφηση των δύο βιβλίων θα βοηθήσει τα παιδιά και τους συνοδούς τους να ταξιδέψουν σε μακρινές χώρες, άγνωστους τόπους, πόλεις, θάλασσες και πάρκα, δωμάτια, γραφεία και καταστήματα, αλλά και στον χρόνο.

Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των παιδαγωγών που θα συντονίζουν τη συνάντηση μικροί και μεγάλοι αναγνώστες μαζί θα παρατηρήσουν τη δομή του κάθε βιβλίου, θα περιγράψουν τις εικόνες του, θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους. Τέλος, θα προσπαθήσουν όλοι να βάλουν και τη δική τους πινελιά! Μήπως αυτές οι ιστορίες συνδέονται κάπως και θα μπορούσαν να συνδυαστούν; Ποιος μπορεί να βρει ένα διαφορετικό τέλος για την κάθε ιστορία; Κι αν κανείς δε θέλει να τελειώσουν, πώς θα μπορούσαν να συνεχιστούν; Αυτές τις απαντήσεις δεν τις ξέρει κανείς στην παρέα, αλλά όλοι θα θέλουν να τις ανακαλύψουν!

Αυτό το εργαστήρι είναι το πρώτο μιας σειράς βιβλιοσυναντήσεων για πολύ μικρούς αναγνώστες και τους γονείς τους με στόχο να προτείνει τίτλους, τρόπους προσέγγισης και άλλες ιδέες για την πρώτη επαφή του παιδιού με το βιβλίο.

Early reading (πρώιμη ανάγνωση)

Πότε και πώς διαβάζουν τα παιδιά; Πρέπει να μπορούν να διαβάσουν τα γράμματα για να αναγνώσουν; Είναι καλύτερα να διαβάζουν μόνα τους ή με παρέα; Και με ποια παρέα;

Διαβάζω, σ’ αυτή την ηλικία, σημαίνει χρησιμοποιώ όλες μου τις γλωσσικές δεξιότητες, με άλλα λόγια σημαίνει ξεκινώ από τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου, ακούω, κατανοώ, συνομιλώ και παρατηρώ το γραπτό και το εικονογραφημένο κείμενο σε ένα πλαίσιο οικείο και ευχάριστο.

Μπορώ να διαβάσω ατομικά, αλλά είναι ακόμα πιο απολαυστικό να διαβάζω με παρέα. Η συνανάγνωση με ενήλικες και συνομήλικους/-κες γίνεται έτσι ένα περιβάλλον δυναμικής ανάπτυξης της γλώσσας. Οι ενήλικες, ως έμπειροι ομιλητές/-τριες, θέτουν ερωτήματα, δίνουν ανατροφοδότηση, επεκτείνουν τις σκέψεις των παιδιών και αποτελούν το θετικό πρότυπο για τον λόγο. Οι συνομήλικοι/-κες, συνομιλούν ισότιμα, ανταλλάζουν σκέψεις, εμπειρίες και ιδέες, μοιράζονται τη χαρά που κρύβεται μέσα στις σελίδες των βιβλίων.

Λίγα λόγια για «Το ατελιέ της Φανταστικής»

Η ομάδα παιδαγωγών ‘Το ατελιέ της Φανταστικής’ αποτελείται από δασκάλες Δημοτικής εκπαίδευσης και βρεφονηπιοκόμους με κοινό στόχο την καλλιέργεια του λόγου, της αισθητικής και της φαντασίας. Εκκινώντας από τις αρχές παιδαγωγών και δημιουργών όπως ο Paulo Freire, ο Lorris Malaguzzi και ο Gianni Rodari, οι ιδέες προεκτείνονται για να συναντηθούν με τα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες και να παράξουν αυθεντικά και πρωτότυπα έργα.

Στο πλαίσιο των οργανωμένων εργαστηρίων πραγματοποιούνται δραστηριότητες αφήγησης και δημιουργίας παραμυθιού, προσέγγισης πολυτροπικών κειμένων, καθώς και παραγωγής/θέασης εικαστικών ή πλαστικών τεχνών. Καθημερινά υλικά και εργαλεία, αλλά και περισσότερο ευφάνταστα, όπως η φωτοτράπεζα, υποστηρίζουν την μετάβαση από την παρατήρηση του πραγματικού στην οικοδόμηση του φανταστικού. Τα εργαστήρια του ‘ατελιέ της Φανταστικής’ – αυτοτελή ή σε κύκλους – απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 0-12 ετών ή και σε οικογένειες, ενώ βιωματικά εργαστήρια και σεμινάρια μπορούν να οργανωθούν και για γονείς, παιδαγωγούς όλων των βαθμίδων και φοιτητές/-τριες συναφών τμημάτων.

Πότε; Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Ώρα 18:30 – 19:30

Για παιδιά ηλικίας από 2,5 ως 4 ετών μαζί με συνοδό.

Κόστος Συμμετοχής: 8 ευρώ (για ένα παιδί) – 13 ευρώ (για 2 αδερφάκια).

Περιορισμένος αριθμός θέσεων (μέγιστος αριθμός: 15 παιδιά).

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής: 2310 690 314 ή paramythupoli@gmail.com.

Παραμυθούπολη
Παιδικό βιβλιοπωλείο και χώρος δημιουργικών και εκπαιδευτικών δράσεων

Καβάφη 12, Ευκαρπία, 56429, Θεσσαλονίκη

τηλ.: 2310 690 314
e-mail: paramythupoli@gmail.com

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ.: 2310 69 0314
e-mail: paramythupoli@gmail.com

Διεύθυνση: 

Παραμυθούπολη
Παιδικό βιβλιοπωλείο και χώρος δημιουργικών και εκπαιδευτικών δράσεων
Καβάφη 12, Ευκαρπία

Πόλη: 

Κόστος: 

Κόστος Συμμετοχής: 8 ευρώ (για ένα παιδί) – 13 ευρώ (για 2 αδερφάκια)

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

26/01/2018 - 18:30