"Η Φαρφανέλα" της Ελένης Βλάχου και του Κωνσταντίνου Δαλαμάγκα στον Ιανό Αθήνας

Οι εκδόσεις Πατάκη και ο Παιδικός ΙΑΝΟS θα παρουσιάσουν το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 11:00 το βιβλίο "Φαρφανέλα" της Ελένης Βλάχου και του Κωνσταντίνου Δαλαμάγκα, σε εικονογράφηση Σοφίας Γαλή. Μάθε πως κάθε «ευχαριστώ» στο τσακ εξαφανίζει το πρόβλημα εκείνο που μοιάζει με βουνό!

Για παιδιά ηλικίας από 4 ετών και άνω.

Είσοδος ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η Φαρφανέλα, η μικρή ροζ πουτίγκα, έχει τα πάντα! Δεν της λείπει τίποτα, μα τίποτα, εκτός από ένα… ροζ τσιμπιδάκι! Και κλαίει απαρηγόρητη, κλαίει τόσο πολύ, που τα δάκρυά της στερεύουν! Τι θα γίνει όμως όταν τα χάσει όλα; Όταν ακόμα και ο κύριος Χωνάκης, ο μπαμπάς της, τη διώξει από τη Χώρα που Όλο Χορεύουν; Για αρχή θα αλλάξει χρώμα: από ροζ θα γίνει ανοιχτό ροζ και από ανοιχτό ροζ… άσπρη! Στη συνέχεια θα πάρει ένα γερό μάθημα και θα καταλάβει ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα για να κλάψει κανείς από λύπη ή ακόμα κι από χαρά. Τότε μόνο θα μπορέσει να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι για να μάθει τα μυστικά του κόσμου…

Μήπως αναζητάτε την ευτυχία πάντα κάπου αλλού;

Οι περισσότεροι αγαπάμε τις χαρούμενες πουτίγκες. Πώς να μην είσαι μια χαρούμενη πουτίγκα όταν ζεις στις Χώρες που Όλο Χορεύουν! Η Φαρφανέλα όμως δεν καταφέρνει να μένει χαρούμενη για πολύ. Η διάθεσή της για χορό φεύγει τόσο εύκολα, όσο εύκολα έρχονται τα δάκρυα όταν χάνει ένα ροζ τσιμπιδάκι. Πόση δύναμη αποδίδει σε ένα τσιμπιδάκι, τελικά…

Δεν κλαίει μόνο για το τσιμπιδάκι που δεν έχει και που αν είχε θα ήταν τόσο χαρούμενη. Σύντομα βρίσκει και άλλους λόγους να είναι λυπημένη. Κλαίει επειδή λερώνεται το κεντητό της μαντίλι, κλαψουρίζει που σπάει το γλαστράκι της και θρηνεί που δεν έχει άλλα δάκρυα για να κλάψει! Πάντα κάτι λείπει που πρέπει να αποκτήσει για να νιώσει όμορφα. Όταν το αποκτήσει, θα εντοπίσει πολύ σύντομα κάτι άλλο που απουσιάζει από τη ζωή της και που χρειάζεται για να είναι χαρούμενη. Έτσι πιστεύει, τουλάχιστον. Η ιστορία διασκεδάζει και ταυτόχρονα μεταφέρει ωφέλιμα μηνύματα στους μικρούς και μεγάλους αναγνώστες. Συχνά ακόμα και εμείς οι μεγαλύτεροι ξεχνάμε ότι έχουμε τόσους λόγους να νιώθουμε ευγνωμοσύνη, με αποτέλεσμα να μετακινούμαστε γρήγορα από τη χαρά στην απογοήτευση με ασήμαντες αφορμές. Αλλάζει εύκολα η διάθεση όταν δεν υπάρχει ευγνωμοσύνη για αυτά που ήδη έχεις.

Η σημασία της ευγνωμοσύνης:

Τείνουμε να συγκεντρωνόμαστε στα στραβά της καθημερινότητάς μας, να τα αναπαράγουμε και να αφιερώνουμε λιγότερο χρόνο στα θετικά. Η παραπονιάρα πουτίγκα μας, για παράδειγμα, εστιάζει σε ό,τι της λείπει. Αυτό που δεν ξέρει είναι ότι αυτό στο οποίο εστιάζουμε, αυτό μεγεθύνουμε. Στο τέλος κυριαρχεί και δυσκολευόμαστε να δούμε πέρα από αυτό. Καλλιεργούμε θετικότερα συναισθήματα όταν αναγνωρίζουμε τα καλά της ζωής μας και εκτιμούμε αυτά που έχουμε. Δε χρειάζεται να είμαστε σε μια συνεχή αναζήτηση για κάτι νέο με την ελπίδα ότι αυτό θα οδηγήσει στην ευτυχία. Μπορούμε να νιώσουμε τη χαρά με αυτά που έχουμε ήδη μπροστά μας, και τότε θα συνειδητοποιήσουμε αυτό που ανακάλυψε η Φαρφανέλα: τα μικρά πράγματα σου ομορφαίνουν τη ζωή.

Μια μετατόπιση της προσοχής χρειάζεται.

Η άσκηση της ευγνωμοσύνης συνδέεται με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή, συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, επιτρέπει να βιώνουμε περισσότερα θετικά συναισθήματα, να χτίζουμε καλύτερες σχέσεις, να έχουμε καλύτερο ύπνο, να είμαστε πιο ανθεκτικοί και να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τις δυσκολίες που εμφανίζονται στον δρόμο μας. Τα οφέλη δεν περιορίζονται μόνο σε εμάς, αφού οδηγεί σε μεγαλύτερη προσφορά βοήθειας προς τρίτους. Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι η ευγνωμοσύνη είναι δεξιότητα και, ως εκ τούτου, μπορούμε να την αναπτύξουμε στον εαυτό μας και στα παιδιά μας. Μπορούμε να εκπαιδευτούμε να χαιρόμαστε περισσότερο και να μην αφήνουμε τις μικρές ενοχλήσεις να παίρνουν διαστάσεις. Όταν μάθουμε να παραβλέπουμε τις μικρές ενοχλήσεις, θα διαπιστώσουμε πως η διάθεσή μας θα βελτιώνεται και θα έχει λιγότερες μεταπτώσεις.

Ιδέες για να βοηθήσετε τα παιδιά σας:

Εστιάστε στα θετικά και δυνατά στοιχεία του παιδιού σας (υπάρχουν πολλά) και όχι μόνο στις αδυναμίες του. Εξισορροπήστε την κριτική με την επιβράβευση και ενισχύστε τις επιθυμητές συμπεριφορές αντί να εμμένετε στις ανεπιθύμητες. Μην ξεχνάτε να συμπεριφέρεστε και στον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο.

Δε θα ήταν ωραίο, αντί να εξαντλούμαστε μόνο στο τι εκκρεμεί να κάνουμε, να βλέπαμε αυτά που έχουμε ήδη κάνει; Δημιουργήστε με το παιδί έναν κατάλογο με αυτά που έχει καταφέρει και για τα οποία είναι χαρούμενο. Τα μικρά παιδιά μπορεί να τα ζωγραφίσουν και να κρεμάσουν τη ζωγραφιά τους στον τοίχο για να θυμούνται και να χαίρονται.

Μπορείτε να ζωγραφίσετε με το παιδί αυτά για τα οποία χαίρεται που υπάρχουν στη ζωή του. Ή μπορείτε με διάφορες ευκαιρίες να τα βάλετε με φυσικό τρόπο στη συζήτηση μαζί του.

Μην ξεχνάτε να λέτε «ευχαριστώ» και να μάθετε και στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Δεν είναι μόνο θέμα ευγένειας. Το «ευχαριστώ» εκφράζει ευγνωμοσύνη. Λέει χαίρομαι που έχω αυτό στη ζωή μου αντί να το παίρνω ως δεδομένο.

Υπάρχει μια απλή άσκηση στον χώρο της θετικής ψυχολογίας που λέγεται «τρία θετικά πράγματα» και που μπορείτε να αξιοποιήσετε με το παιδί σας. Στη διάρκεια του ύπνου, στο κρεβάτι λίγο πριν αποκοιμηθείτε, μπορείτε να μοιραστείτε τρία θετικά πράγματα που έγιναν την ημέρα που πέρασε και τα οποία σας πρόσφεραν χαρά. Συμβάλλει στην ευγνωμοσύνη και στη μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή γιατί τελειώνετε την ημέρα σας με μια γλυκιά γεύση και εξασκείτε τη θετική αντίληψη. Αν επαναλαμβάνετε αυτή την απλή συνήθεια αρκετά συχνά, θα διαπιστώσετε πως και εσείς και το παιδί θα εστιάζετε όλο και πιο εύκολα στα θετικά.

Όλα αυτά είναι καλύτερο να τα ξεκινήσετε πρώτα με τον εαυτό σας, γιατί τα παιδιά ακολουθούν περισσότερο αυτά που κάνετε και λιγότερο αυτά που λέτε. Αφιερώστε λίγο χρόνο συνειδητά για να εκτιμήσετε αυτά που έχετε στη ζωή σας αλλά και στα οποία θα εστιάσετε την προσοχή σας.

Σίγουρα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συζητήσετε σαν οικογένεια για τα καλά που συνέβησαν στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα του παιδιού ή και δική σας. Παράλληλα, συνεχίστε να βάζετε στόχους και να χτίζετε πάνω σε αυτά που ήδη υπάρχουν, αλλά μην ξεχνάτε να χαίρεστε αυτά που ήδη έχετε. Οι στόχοι είναι για να μας δίνουν κίνητρο, να ενισχύουν το νόημα, την αυτοπεποίθηση και να προσδίδουν ικανοποίηση. Η ικανοποίηση ενός στόχου ας μην είναι προϋπόθεση για να είμαστε χαρούμενοι. Μπορείτε να ξεκινήσετε αυτή τη στιγμή. Φωνάξτε το παιδί σας, διαβάστε μαζί τη Φαρφανέλα και απολαύστε όλα όσα φέρει η στιγμή. Συζητήστε για το πόσο εύκολα αλλάζει η διάθεση και για αυτές τις μικρές στιγμές που ομορφαίνουν τη ζωή. Όπως όταν διαβάζετε μαζί ένα παραμύθι. Θα είναι και αυτή μία από αυτές τις όμορφες αναμνήσεις που θα σας συνοδεύουν και που θα ανασύρετε μελλοντικά για να σας φέρει χαρά όταν το χρειαστείτε. Ανδρέας Αρματάς, Ψυχολόγος Συγγραφέας, www.hypnosis.gr.

Ιανός,
Σταδίου 24,
Αθήνα

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ. 210- 32 17 917

Διεύθυνση: 

Ιανός
Σταδίου 24

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη.

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

30/09/2017 - 11:00