Δημιουργικός Απρίλης στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Απρίλης μήνας γιορτής, της Λαμπρής και του βιβλίου! Ελάτε στην παρέα της Περιφερειακής Βιβλιοθήκης Χαριλάου και απολαύστε την ανάγνωση του αγαπημένου σας βιβλίου, την αφήγηση παραμυθιών, την προβολή αγαπημένων ταινιών, τη χαρά των κατασκευών.
Παρακολουθήστε μια ενδιαφέρουσα διάλεξη, μια λογοτεχνική βραδιά, ζήστε τον παλμό της βιβλιοθήκης…

ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Εγγραφές από Τρίτη 28/3/2017

Από 3 έως 7 Απριλίου 2017, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και τιμούμε το μεγάλο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με πλήθος εκδηλώσεων.

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε η ΙΒΒΥ, Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805), με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

• ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα
Μελωμύθι Μουσική και Παραμύθι!
Αφήγηση παραδοσιακού παραμυθιού με συνοδεία μουσικών οργάνων, για παιδιά 3,5 - 7 ετών, από την ομάδα "Μελωμύθι".
Συντονίζει η ομάδα "Μελωμύθι":
Αβράμπεκη Πέννυ, αφήγηση - ακορντεόν
Τριχάκης Δημήτρης, λαούτο-φωνή.
Αφιέρωμα στην «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου»
Με προεγγραφή

• ΤΡΙΤΗ 4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα
Παρέα με τα παραμύθια του Άντερσεν
Η αφηγήτρια Ροδάνθη Δημητρέση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), παρέα με τη Χρυσάνθη Βουδούρη, τη Δήμητρα Ζιώγα και μέλη του Εργαστηρίου Αφηγητών της Action Art/Εικαστική Δράση θα φέρουν μαζί τους, τους ήρωες των παραμυθιών του Άντερσεν. Τότε μέσα σε μια στιγμή, θα ζωντανέψουν μπροστά στα μάτια σας, οι σκανδαλιές τους, τα τραγούδια τους, οι περιπέτειές τους, τα ταξίδια τους, για να δείτε ότι έτσι έγιναν τα πράγματα και όχι αλλιώς.
Για παιδιά 5-8 ετών. Με προεγγραφή

• ΤΕΤΑΡΤΗ 5 & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 10.00 – 12.00 το πρωί
Γνωρίζουμε τη βιβλιοθήκη και ανακαλύπτουμε τη μαγεία των βιβλίων
Όλα τα βιβλία έχουν εξαφανιστεί από το σχολείο. Παιδιά και δάσκαλοι ψάχνουν να βρουν τι έγινε!
Η εξαφάνιση των βιβλίων να έχει άραγε κάποια σχέση με το ότι στο σχολείο έχει τρυπώσει ένας βιβλιόφιλος, βιβλιοφάγος βιβλιοπόντικας;
Αλλά και κάποιος δαγκώνει τα βιβλία στην παιδική βιβλιοθήκη. Άραγε η Λητώ και ο Πάρης θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τον αόρατο βιβλιοφάγο;
Διαβάζουμε τα βιβλία «Βιβλιοπόντικας» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και «Το μυστήριο της Παιδικής Βιβλιοθήκης» της Κατερίνας Τζαβάρα και παίζουμε με το «Ένα βιβλίο παιχνίδι».
Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης.
Αφιέρωμα στην «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου»

• ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 5.00 το απόγευμα
Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο
Βιβλιαράκια φτιαγμένα με εξώφυλλο την ζωγραφιά που θα δημιουργήσουν τα παιδιά και με κενές σελίδες, για να γράψουν ή να ζωγραφίσουν το δικό τους βιβλίο. Εναλλακτικά όποιο παιδί θέλει μπορεί να φτιάξει τον δικό του σελιδοδείκτη.
Με την εικαστικό Νατάσσα Κότσαλα.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 4 κόλλες Α4, ένα κομμάτι ανοιχτόχρωμο χαρτόνι 10x20 εκ. (για τους σελιδοδείκτες), μαρκαδόρους, τέμπερες ή νερομπογιές.
Αφιέρωμα στην «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου»
Για παιδιά 6 – 9 ετών. Με προεγγραφή

• ΠΕΜΠΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα
Οι κούκλες λένε παραμύθια…
«Τα τρία γουρουνάκια και ο κακός λύκος» των Αδερφών Γκριμ και «Το λιοντάρι και το ποντικάκι» του Αισώπου θα ζωντανέψουν μέσα από τις κούκλες.
Με τη θεατρολόγο Μάγια Καραπάτσιου και τη νηπιαγωγό Παναγιώτα Αποστολίδου.
Ακολουθεί αφήγηση παραμυθιών «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι» και «Η τοσοδούλα» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν από τον θεατρολόγο Νικήτα Ζαφείρη, με συνοδεία μουσικών οργάνων από τους μουσικούς Σωτήρη Μάμογλου και Παναγιώτη Τερλίδη
Αφιέρωμα στην «Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου»
Για παιδιά 5 – 8 ετών. Με προεγγραφή

• Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 12.00 το πρωί
Η κυρία Φτούσου σε spa Ομορφιάς
Η κυρία Φτούσου, παραμονές του Πάσχα, επισκέπτεται ένα spa ομορφιάς με στόχο να θαμπώσει όλους στο πασχαλινό τραπέζι. Κατά τη διάρκεια του spa όμως έρχεται αντιμέτωπη λόγω της πολυλογίας της και της υπεροψίας της, εκτός από την κυρία Πουά και με τα υπόλοιπα αβγά, που περίμεναν με υπομονή την πολυπόθητη στιγμή της αλλαγής τους για το γιορτινό τραπέζι. Με ποιο αβγό θα έρθει αντιμέτωπη στο τσούγκρισμα; Θα καταφέρει να είναι η νικήτρια ή θα ισχύσει η παροιμία «όποιος κοιτά συχνά ψηλά, γκρεμοτσακίζεται»;
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: δύο αυγά καλά βρασμένα.
Θα βάψουμε αυγά, θα παίξουμε, θα δραματοποιήσουμε, θα ζωγραφίσουμε.
Με τη συγγραφέα – νηπιαγωγό Εύα Κασιάρου
Για παιδιά από 5 ετών με προεγγραφή

• Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα
Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε μπαλονοκοτοπουλάκια!
Διαβάζουμε το βιβλίο «Το αυγό που δεν ήθελε να γίνει κοτόπουλο» και φτιάχνουμε ένα μπαλονοκοτοπουλάκι!
Με τη νηπιαγωγό Αρχοντία Συριώδη
Η «μωρολέσχη» μας είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 5η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 - 4,5 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: 1 μπαλόνι κίτρινο χωρίς σχέδια, κανσόν κόκκινο Α4, κόλλα και πολύχρωμα φύλλα Α4, ότι έχει ο καθένας.
Mε προεγγραφή μόνο με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη

• M. TΡΙΤΗ 11 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 11.00 – 12.30 το πρωί
Ζωντανές φωτογραφίες
Αναπαριστούμε και ζωντανεύουμε τους εικονιζόμενους σε διάφορες φωτογραφίες κοινωνικού περιεχομένου.
Θεατρικό παιχνίδι με τις φοιτήτριες της Θεατρολογίας Έλενα Αμανατίδου και Όλγα Γιαννακοπούλου
Για παιδιά 8-10 ετών με προεγγραφή

• ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα
Μουσικοκινητικές δραστηριότητες με βάση το συναίσθημα της Αγάπης
Εξερευνούμε τους ήχους που παραπέμπουν στο συναίσθημα της αγάπης, τους αποδίδουμε ρυθμικά και αυτοσχεδιάζουμε, δραματοποιούμε το τραγούδι της αγάπης και ακούγοντας χαλαρωτική μουσική εμπνεόμαστε και ζωγραφίζουμε.
Με το μουσικό Παναγιώτη Τερλίδη
Για παιδιά 5 -8 ετών με προεγγραφή

• ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα
Με το μωρό μου στη Βιβλιοθήκη φτιάχνουμε μια πασχαλίτσα!
Διαβάζουμε το βιβλίο «Λίτσα η Πασχαλίτσα» του Antoon Krings και φτιάχνουμε μια Πασχαλίτσα-σελιδοδείκτη!
Με τη Θεατρολόγο Μάγια Καραπάτσιου
Η «μωρολέσχη» μας είναι ένας κύκλος δραστηριοτήτων που συνεχίζεται για 5η χρονιά και απευθύνεται σε νήπια 2,5 - 4,5 ετών και τους γονείς τους.
Στόχο έχει να μάθουμε στα παιδιά μας, από την τρυφερή ηλικία να αγαπούν το βιβλίο και το διάβασμα και να χρησιμοποιούν το χώρο της βιβλιοθήκης. Η δράση περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού και μία μικρή κατασκευή όπου οι γονείς συμμετέχουν ενεργά.
Υλικά που θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας: χαρτόνι κανσόν Α4 κόκκινο και μαύρο, ματάκια και κόλλα stick. Προαιρετικά, μαύρο σύρμα πίπας.
Mε προεγγραφή μόνο με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη

• ΠΕΜΠΤΗ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα
Σινεμά στη βιβλιοθήκη
Στη ζεστή παιδική γωνιά της βιβλιοθήκης παρακολουθούμε παρέα με τους φίλους μας την αγαπημένη μας ταινία animation «Son το προβατάκι». Ο Σον είναι ένα έξυπνο, άτακτο πρόβατο, που ζει με το κοπάδι του στη Φάρμα Μόζι Μπότομ υπό την επίβλεψη του Αγρότη και του Μπίτζερ, ενός καλοπροαίρετου αλλά μη αποτελεσματικού τσοπανόσκυλου.
Για παιδιά 4-7 ετών. Με προεγγραφή

• ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 6.30 το απόγευμα
Η ώρα του παραμυθιού – Αγαπημένα λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο!
Η Χρυσάνθη Αντωνίου αφηγείται λαϊκά παραμύθια πλαισιωμένα με τις νότες του ακορντεόν του Ζωγράφου Σταυρίδη.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και πάνω, στηρίζεται στην προφορική αφήγηση παραμυθιών και στόχο έχει την ψυχαγωγία των μικρών μας φίλων, την καλλιέργεια της φαντασίας τους και την ενίσχυση της κριτικής τους σκέψης.
Με προεγγραφή

 Εργαστήρια για παιδιά

• ΤΡΙΤΗ 4 , 18, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ και 2 ΜΑΙΟΥ στις 5.00 το απόγευμα
Παίζω σκάκι ζωγραφίζοντας
Αναρωτιέστε τι σχέση έχει το σκάκι με την ζωγραφική; Μα το σκάκι είναι Τέχνη!
Το σκάκι είναι το ευρύτερα αναγνωρισμένο και διαδεδομένο πνευματικό παιχνίδι και χρησιμοποιείται ως εργαλείο εξερεύνησης και κατανόησης της αισθητικής, των καλλιτεχνικών ρευμάτων, των πολιτιστικών και ιστορικών δρώμενων της κάθε εποχής.
Τα παιδιά περνούν ευχάριστα και δημιουργικά την ώρα τους με ατομικές και ομαδικές ασκήσεις και ζωγραφιές. Γνωρίζοντας τον «βασιλιά των παιχνιδιών» και τους κανόνες του γίνονται μικροί καλλιτέχνες αποκτώντας δεξιότητες, καλλιεργώντας το πνεύμα και την φαντασία, βελτιώνοντας την μνήμη, την υπομονή, την πειθαρχία, την κοινωνικοποίηση.
Ελάτε λοιπόν παιδιά και εσείς να γίνετε καλλιτέχνες σκακιστές “ζωγραφίζοντας” (σ)τη σκακιέρα!
Με τη Φωτεινή Παμπάλου αρχιτέκτων μηχανικό - σκακίστρια - έμπειρη προπονήτρια
Για παιδιά 6 -8 ετών. Με προεγγραφή μόνο με την παρουσία σας στη βιβλιοθήκη
 Επιτραπέζια παιχνίδια
Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 3.00 - 5.00 παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια με τους γονείς μας ή με τους φίλους μας!

 Εκπαιδευτικά Προγράμματα για μαθητές σχολείων

• ΠΕΜΠΤΗ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017, 9.30 – 13.30 το πρωί
Η μυρμηγκοφωλιά
Ζωντανά έντομα και αληθινά απολιθώματα εκατομμυρίων ετών, που τα παιδιά θα πιάσουν και θα παρατηρήσουν από κοντά. Οι μαθητές θα μάθουν :
 πώς λειτουργεί μια ζωντανή αποικία μυρμηγκιών και τι μας μαθαίνει (επικοινωνία, συνεργασία, σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων)
 πώς το έντομο κλαδί καταφέρνει να επιβιώνει χωρίς κανένα άλλο μέσο προστασίας πέρα από το καμουφλάζ του και πώς συνεξελίχθηκε μαζί με τα φυτά
 πώς απολιθώματα από ζώα που έζησαν εκατομμύρια χρόνια πριν έχουν διατηρηθεί μέχρι σήμερα και τι πληροφορίες μας δίνουν.
Το υλικό που χρησιμοποιείτε είναι: ΖΩΝΤΑΝΑ ΕΝΤΟΜΑ - Μία αποικία μυρμηγκιών διαστάσεων 15Χ20 εκ σε μία κατασκευή από plexi glass - Μια μικρή αποικία από έντομα κλαδιά -Ολοκληρωμένος ο κύκλος της ζωής των σκαθαριών με ζωντανά δείγματα από όλα τα στάδια ανάπτυξης (Κάμπια, νύμφη, ενήλικο) όλα τα έντομα που χρησιμοποιούνται είναι 100% ασφαλή (δεν δαγκώνουν και δεν τσιμπάνε) ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ Αυθεντικοί τριλοβίτες και αμμωνίτες πολλών εκατομμυρίων ετών, που τα παιδιά θα πιάσουν και θα παρατηρήσουν από κοντά. Μεγάλη ποικιλία από έντομα και αρθρόποδα σε ρητίνες για παρατήρηση και εξοικείωση.
Το πρόγραμμα επιμελείται ο περιβαλλοντολόγος Παναγιώτης Παπαδόπουλος
Για μαθητές Δ΄ τάξης Δημοτικού Σχολείου

Ξεναγήσεις σε μαθητές σχολείων
Πραγματοποιούνται προγραμματισμένες καθημερινές ξεναγήσεις σε μαθητές νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων που στόχο έχουν την προώθηση της φιλαναγνωσίας, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν το βιβλίο, τη βιβλιοθήκη, να γίνουν αναγνώστες, να μάθουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους.
Οι ξεναγήσεις συνοδεύονται με αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο και τη βιβλιοθήκη.

Η συμμετοχή στις εκδηλώσεις είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται προεγγραφή. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας, ενώ θα υπάρξει λίστα αναμονής σε περίπτωση υπεράριθμων εγγραφών.

Παρακαλούνται όλοι οι συμμετέχοντες να ενημερώνουν σε περίπτωση ακύρωσης.
Όσοι δεν ενημερώνουν θα μας φέρουν στη δύσκολη θέση
να ακυρώσουμε τη συμμετοχή τους τον επόμενο μήνα.

Σχετικά με τη δράση «Με το μωρό μου στη βιβλιοθήκη...» έχετε δικαίωμα συμμετοχής
μόνο στη μία από τις δύο.

Δηλώσεις συμμετοχής: Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου (Νικάνορος 3, τηλ. 2310 324 666).

Έναρξη εγγραφών για συμμετοχή στις δραστηριότητες Τρίτη 28/3/2017

Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου είναι μέλος του Δικτύου Βιβλιοθηκών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου
Νικάνορος 3, Θεσσαλονίκη,
τηλ. 2310 324 666
E mail: bibxarilaou@hotmail.gr
Fan page Facebook: https://www.facebook.com/perifereiakivivliothikixarilaou?ref=hl
Google+ : https://plus.google.com/u/0/101450111476681438909/posts

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ. 2310 324 666

Διεύθυνση: 

Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου,Νικάνορος 3

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

03/04/2017 - 09:30
04/04/2017 - 09:30
05/04/2017 - 09:30
06/04/2017 - 09:30
07/04/2017 - 09:30
10/04/2017 - 09:30
11/04/2017 - 09:30
12/04/2017 - 09:30
13/04/2017 - 09:30
14/04/2017 - 09:30
17/04/2017 - 09:30
18/04/2017 - 09:30
19/04/2017 - 09:30
20/04/2017 - 09:30
21/04/2017 - 09:30
24/04/2017 - 09:30
25/04/2017 - 09:30
26/04/2017 - 09:30
27/04/2017 - 09:30
28/04/2017 - 09:30
01/05/2017 - 09:30
02/05/2017 - 09:30