Ανακαλύπτουμε την πόλη μας μέσα από το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων του Mediterranean Cosmos

Tο Mediterranean Cosmos σας προσκαλεί να ανακαλύψετε τη Θεσσαλονίκη βαδίζοντας στα μονοπάτια της, μέσα από ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων.

 
Αυτό τον Ιούνιο, γνωρίζουμε τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, μέσα από τρεις δωρεάν ξεναγήσεις!
 
Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα έχουν την ευκαιρία ναεξερευνήσουν από κοντά μοναδικά βυζαντινά μνημεία, και να ταξιδέψουν στους χρόνους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.
 
Ακόμη, οι επισκέπτες του Mediterranean Cosmos θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης στην πορεία της μέσα στη βυζαντινή αυτοκρατορία, μέσα από μια ξεχωριστή έκθεση με τίτλο «Η Πρώτη μετά την Πρώτη» στον Κόκκινο Διάδρομο του εμπορικού κέντρου (επίπεδο 0). 
 
 
«Η Πρώτη μετά την Πρώτη» με δύο λόγια:
 
Δεύτερη πιο σημαντική πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη σχεδόν σε όλη τη διάρκεια των χιλίων και πλέον χρόνων ζωής της βυζαντινής αυτοκρατορίας (4ος -15ος αι.), συμβασιλεύουσα και «πρώτη μετά την πρώτην» για τους βυζαντινούς, η Θεσσαλονίκη αποτέλεσε κυρίως χάρη στην καίρια γεωγραφική της θέση ένα πολύ σημαντικό πολιτικό, στρατιωτικό,  οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της αυτοκρατορίας. Δέχτηκε τον αντίκτυπο όλων των γεγονότων που κλόνισαν ανά τους αιώνες το Βυζάντιο και γνώρισε τόσο περιόδους ακμής όσο και σταδιακής παρακμής. Τους πρώτους αιώνες της ανάπτυξης, οπότε και θα κοσμηθεί με μεγάλους ναούς και επαύλεις, θα ακολουθήσουν φυσικές καταστροφές, επιδρομές και πολιορκίες. Ο πολιούχος άγιος και τα τείχη της δε θα την προστατέψουν πάντα από τους εχθρούς κι έτσι Άραβες, Νορμανδοί, Λατίνοι σταυροφόροι και Οθωμανοί για διαφορετικά χρονικά διαστήματα θα την καταλάβουν. Στην πορεία της μέσα στη βυζαντινή αυτοκρατορία θα γίνει τόπος διαμονής μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας αλλά και έδρα επαναστατικών κινημάτων. Λίγο πριν το τέλος θα διανύσει το λεγόμενο «χρυσό αιώνα» της, μια μεγάλη πνευματική αναγέννηση  γραμμάτων και τεχνών. Σήμερα σώζει μεγάλο κομμάτι από το βυζαντινό της παρελθόν, γεγονός που δικαιολογεί το χαρακτηρισμό της ως «ανοιχτό βυζαντινό μουσείο», με όλα τα βυζαντινά της μνημεία να έχουν ενταχθεί στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
 

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

9-12
12+

Διεύθυνση: 

Θεσσαλονίκη

Πόλη: 

Κόστος: 

Δωρεάν

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

04/06/2016 - από τις 11:00 έως τις 13:00
11/06/2016 - από τις 11:00 έως τις 13:00
25/06/2016 - από τις 11:00 έως τις 13:00