Καρναβάλι στον Βόλο 2016

Μεγάλη σύμπραξη μεταξύ Δήμου Βόλου, Σχολών Χορού, παραγωγικών – κοινωνικών φορέων και τοπικών επιχειρήσεων, για τη δημιουργία καρναβαλικού θεσμού της πόλης.

Με στόχο την ψυχαγωγία του τοπικού πληθυσμού και παράλληλα την ανάδειξη του Βόλου ως ιδανικού τουριστικού προορισμού τριημέρου, ο Δήμος Βόλου διοργανώνει κύκλο αποκριάτικων εκδηλώσεων από την Παρασκευή 11 έως και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016.

Ο σχεδιασμός βασίζεται στη συμμετοχή, στη συλλογική προσπάθεια των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και τη δημιουργικότητα των τοπικών Σχολών Χορού που στηρίζουν με το δυναμικό και το ταλέντο τους την προσπάθεια του Δήμου Βόλου. Με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα την τοπική γαστρονομία που αφορά την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, προσθέτοντας ο Δήμος Βόλου δράσεις καρναβαλικές και τις υπόλοιπες ημέρες του τριημέρου, δημιουργείται ένα σύνολο εκδηλώσεων ικανού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συνόλου του κοινού που επιθυμεί να αποδράσει από τον τόπο κατοικίας του για να γιορτάσει τις Απόκριες.

Το πρόγραμμα ήδη προβάλλεται από τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, όχι μόνο με τηλεοπτικά σποτ αλλά και με εκπομπές ενημερωτικές / ψυχαγωγικές που έχουν ως αντικείμενο την πόλη του Βόλου, από τηλεοπτικούς σταθμούς της κεντρικής, δυτικής και τμήματος της βόρειας Ελλάδας, από ραδιόφωνα στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και από ιστοσελίδες, προκειμένου η πόλη να προταθεί ως προορισμός όχι μόνο για το τριήμερο της Αποκριάς αλλά και για τα τριήμερα της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα που ακολουθούν.

Κεντρικά σημεία της πόλης θα στολιστούν με αποκριάτικα θέματα για τη δημιουργία γιορταστικής ατμόσφαιρας και από την Παρασκευή 11/03/2016 το κέντρο του Βόλου θα πλημμυρίσει από μουσική με live μπάντες που θα ξεκινούν από τις 6.00 το απόγευμα έως και μετά τα μεσάνυχτα. Ταλαντούχες ομάδες μουσικών της πόλης θα αποδώσουν αποκριάτικους ρυθμούς σε κεντρικά σημεία της πόλης και κατά διαστήματα θα «παρεμβαίνουν» χορευτές με εντυπωσιακές φιγούρες, όλοι μέλη του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.

Την Κυριακή 14 Μαρτίου στις 4.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα διέλθει από τις οδούς Δημητριάδος και Αργοναυτών με κατάληξη την περιοχή του Ηρώου, όπου θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του Καρνάβαλου και θα ακολουθήσει επίδειξη των χορευτικών δυνατοτήτων των τοπικών χορευτών - και στη συνέχεια ‘party’ για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών. Στη μεγάλη παρέλαση θα συμμετάσχουν αποκριάτικα άρματα και περισσότεροι από 200 χορευτές που φοιτούν στις Σχολές Χορού της πόλης και οι οποίοι θα ακολουθούν τα άρματα κάνοντας παρέλαση με εντυπωσιακές χορογραφίες, καθώς και ομάδες καρναβαλιστών από συλλόγους, φορείς, σχολεία και κοινωνικές ομάδες της πόλης.

Για το κόστος κατασκευής των αρμάτων συμμετέχουν δυναμικά τοπικοί παραγωγικοί και συλλογικοί φορείς (Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, Σύλλογος Καφετεριών και Εστίασης, Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας), που ανέλαβαν να κατασκευάσουν άρματα σχετικά με τον παραγωγικό κλάδο που εκπροσωπούν, όπως π.χ. ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου συμμετέχει με άρμα που σατιρίζει τα οικονομικά βάρη του εμπόρου και μεταδίδει μήνυμα για τη στήριξη της τοπικής αγοράς. Για το συγκεκριμένο μάλιστα άρμα καλούνται δημότες της πόλης να συμμετάσχουν στην παρέλαση φορώντας σχετικό μπλουζάκι που έχει εκτυπώσει ο Εμπορικός Σύλλογος με αναγραφόμενο το σχετικό μήνυμα – ώστε αυτό να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης με έντονη απήχηση.

Η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας συμμετέχει με άρμα που έχει ως θέμα τον μυθικό Κένταυρο και θα ακολουθείται από ομάδα «Αργώ – πόρων» γονέων και μαθητών σχολείου της Νέας Ιωνίας, οι καταστηματάρχες Καφέ και Εστίασης επιλέγουν τη γνωστή φράση «την κάναμε από κούπες» και θα ακολουθούνται από καρναβαλιστές ντυμένους ως είδη του κλάδου (κουτάλι – πιρούνι, αλάτι – πιπέρι, μπύρα – βαρέλι, κέτσαπ – μουστάρδα).

Άρμα με μήνυμα οικολογικής συνείδησης θα ακολουθούν μαθητές και γονείς δημοτικού σχολείου του Βόλου που επέλεξε ως θέμα τις μέλισσες και τη μελισσοκομική και φέρει το σύνθημα «Σώστε τις μέλισσες – Σώστε τον πλανήτη». Το συγκεκριμένο άρμα θα ακολουθούν οι εμπνευστές του ντυμένοι «μέλισσες» και «μελισσοκόμοι» και θα ακολουθούν ομάδες καρναβαλιστών ντυμένοι ως είδη της φύσης που δημιουργούνται με την αναπαραγωγική διαδικασία στην οποία συντελούν οι μέλισσες μεταφέροντας τη γύρη από φυτό σε φυτό.

Με οικολογική συνείδηση συμμετέχουν και πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής με άρμα για «Τη Λίμνη των Κύκνων της Κάρλας» όπου με σατιρική διάθεση αφήνονται και αιχμές για την πολιτική κατάσταση της χώρας. Ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τοπική ομάδα που ασχολείται με το καρναβάλι της Βενετίας και με επικεφαλής την κ. Ελένη Γλύνη, κατασκευάζει σχετικό άρμα που θα μεταφέρει το κοινό σε άλλο τόπο και εποχή. Μεταξύ άλλων στήνεται και άρμα για την ανάδειξη του ακροβατικού χορού, ενώ άρμα «έκπληξη» από το χώρο των παραμυθιών ετοιμάζεται για να ικανοποιήσει την παιδική φαντασία.


Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου ο κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με τη γιορτή για τα Κούλουμα που θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα της παραλίας μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αγίου Κωνσταντίνου παράλληλα με το πάρκο, όπου θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα, τσίπουρο και κρασί υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής σε συναυλία που θα δοθεί από δημοφιλές τοπικό μουσικό σχήμα. Τη συγκεκριμένη εκδήλωση στηρίζουν χορηγοί που θα συμβάλλουν με τα προϊόντα τους στη μεγαλύτερη δυνατή προσφορά στιγμών χαράς και γιορτής για το σύνολο των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Πέραν των μεγάλων εταιρειών τροφίμων και ποτών και του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου, που συμβάλλουν για τη συγκεκριμένη εκδήλωση, υπάρχουν προσφορές και μικρότερων παραγωγικών μονάδων, όπως η συμμετοχή ως χορηγού του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Σέσκλου «Το Φτάσμα» που θα προσφέρει το φημισμένο του «τουρσί». Παράλληλα από το Δήμο Βόλου θα γίνει δεκτή κάθε προσφορά σε είδος από τοπικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναδείξουν τα προϊόντα τους και να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια.


Παράλληλα, σε περιφερειακές ενότητες του Δήμου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες κατά τα τοπικά έθιμα εκδηλώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.


Την οργάνωση των δράσεων, πέραν των δημοτικών μονάδων υποστηρίζουν : Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, ο Σύλλογος Καφετεριών, Μπαρ, Αναυψκ. και Εστίασης Ν Μαγνησίας, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας, οι Σχολές Χορού : Alternative, Break a Move, Chorus Line, Dance Academy, Dance Studio, Libre Dance, Magic Steps, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος ‘Η Νέα Αγχίαλος’, γονείς και μαθητές του 19ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, γονείς και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας, γονείς και μαθητές του 25ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, αθλητικοί σύλλογοι, φροντιστήρια ξένων γλωσσών. Χορηγοί της προσπάθειας είναι : Τσίπουρο Τυρνάβου ‘Βρυσσά’, Χούτος Catering, Σωματείο Αρτοποιών Βόλου, Αρτοζαχαροπλαστεία «Δελημήτη», Αρτοζαχαροπλαστική «Κωστάκης», Φούρνος «Τσικριτζής», «Μιχαηλίδης» Άρτος – Γλυκό – Καφές, Γυναικείος Αγροτουριστικός Συνεταιρισμός Σέσκλου «Το Φτάσμα».

Οι πλατφόρμες και τα οχήματα κίνησης των αρμάτων θα διατεθούν από παραγωγούς της περιοχής και το λογότυπο της δράσης αναδείχθηκε στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού μεταξύ των μαθητών του ΔΙΕΚ Δήμου Βόλου.
Το συντονισμό έχουν αναλάβει τα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.
Την προσπάθεια καλούνται να στηρίξουν οι δημότες του συνόλου του πόλης συμμετέχοντας ως καρναβαλιστές ή με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις.


Οι δημότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως καρναβαλιστές μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο Βόλου ώστε να επιλέξουν θεματική, να τους χορηγηθούν οι σχετικές στολές (με την υποχρέωση επιστροφής) και να ενταχθούν σε ομάδες ή να δημιουργήσουν δικές τους ομάδες ακολουθώντας με κέφι και χαρά την παρέλαση. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο Βόλου από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 10.00π.μ. έως 13.00μ.μ. στα τηλέφωνα : 24213 50190 και 24213 50201.
Συμμετοχές για τη μεγάλη παρέλαση, μπορούν να δηλώσουν οι δημότες της πόλης έως και την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016.

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

1-3
3-5
5-9
9-12
12+

Διεύθυνση: 

Βόλος

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος Ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

11/03/2016 - 15:56
12/03/2016 - 15:56
13/03/2016 - 15:56
14/03/2016 - 15:56