Έκθεση ζωγραφικής «1821. Το λερωμένο λευκό.Έκθεση μνήμης του αγώνα για ελευθερία» με έργα του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη.

Για σχολεία και για το κοινό!

Τα Αρσάκεια - Τοσίτσεια Σχολεία συμμετέχοντας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 θα παρουσιάσουν στους χώρους των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων της Εκάλης δύο ολοκληρωμένες σειρές έργων του ζωγράφου Γιώργου Κόρδη εμπνευσμένες από τα σχετικά γεγονότα και την λογοτεχνία. Παρουσιάζονται μεγάλων διαστάσεων πίνακες εμπνευσμένοι από το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», αλλά και εικόνες Ηρώων - Αγωνιστών του 1821.


Όπως σημειώνει ο δημιουργός, με τον τίτλο της έκθεσής του «1821. Το Λερωμένο Λευκό» ήθελε να δηλώσει πως οι Έλληνες του 1821 μπήκαν στον πόλεμο, κέρδισαν με τις θυσίες τους και τη βοήθεια ξένων «συμμάχων» την ελευθερία τους, αλλά μέσα στον αγώνα αυτό «λερώθηκαν», άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Αναγκάστηκαν να ματώσουν, να σκοτώσουν... Κανείς που εισέρχεται σε πόλεμο δεν μένει ανέγγιχτος, όσο κι αν έχει το δίκιο με το μέρος του.... Σε κάθε πόλεμο, σε κάθε είδους πόλεμο, όλοι τσαλακώνονται, οι ψυχές λερώνονται και όλοι βγαίνουν από αυτόν αμαυρωμένοι. Γι’ αυτό στη μεγάλη σειρά των έργων με τους ήρωες, εικονίζονται εξαγιασμένοι μεν για τον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στο σκοτάδι των εξουσιαστών τυράννων, αλλά ζωγραφίζονται με τσαλακωμένα φωτοστέφανα μέσα «σε αγγελικό και μαύρο φως». Επάνω στην κεντρική αυτή ιδέα, κάποιοι επώνυμοι ήρωες και άγνωστοι αγωνιστές εικονίζονται με φτερά ως Άγγελοι φωτός που ευαγγελίζονται το μήνυμα της ελευθερίας. Άλλοι, ως Άγιοι.

Η έκθεση πλαισιώνεται από εκπαιδευτικές εικαστικές δράσεις μαθητών του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Γυμνασίου Εκάλης.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 22 Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2021 και θα είναι επισκέψιμη μόνο κατόπιν ραντεβού.

 

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 30 Νοεμβρίου στους χώρους των Αρσακείων-Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.

 

Σημαντικές πληροφορίες:

Ώρες λειτουργίας έκθεσης:

Για σχολεία: καθημερινές 09.00-14.00

Για το κοινό: Παρασκευή 15.30-17.30 & Σάββατο 11.00-15.00

Ολοκληρωμένη παρουσίαση της έκθεσης μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.arsakeio.gr/gr/ekthesi