Κάποτε ο κυνηγός

«H γιαγιά μου η Ανάστα, απ’ τα χωριά της Σπάρτης, χήρα στα είκοσι πέντε της, ο λόγος o Εμφύλιος, αμέσως μετά τη λήξη του, το ’49, με τον πατέρα μου εξάχρονο και καχεκτικό, της Κατοχής παιδί, περπάτησε δεκαέξι μέρες, προτού πατήσει μαζί μ’ άλλους εννέα από την περιοχή τα χώματα της Αλβανίας και μετά της Ουγγαρίας, εξαντλημένη από πείνα, δίψα, κρύο και άλλα βάσανα…» αφηγείται η νεαρή Ευρυδίκη, κόρη πολιτικών προσφύγων.

«Στον πέμπτο χρόνο επάνω φύγαμε γι’ αλλού: Τασκένδη. Τελευταίος και θαλπερός σταθμός. Εκεί γεννήθηκαν οι γονείς μας. Εκεί και εμείς τα τρία παιδιά. Α, ζήσαμε καλή ζωή. “Ευλογημένη” την έλεγε η γιαγιά. Και ήταν». Η Ευρυδίκη φανερώνει τον καημό που κούρνιαζε αθέατος και βουβός στην καρδιά της. Πρόκειται για οικογενειακή οδύσσεια ετών με σειρά ταλαιπωριών, αγώνων, προσδοκιών, μικρών ή μεγάλων πραγματώσεων και αφοσίωσης. Αλλά και με τον πόθο του νόστου.

Όσοι ζούσαν εκεί περίμεναν με λαχτάρα τον επαναπατρισμό. «Καλή πατρίδα» άκουγες συχνά. Η μαζική παλιννόστηση έγινε μετά την πτώση της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Μαζί και η οικογένεια της Ευρυδίκης. Επέστρεψαν με ελπίδες, η καρδιά τους πανηγύριζε. Είχαν αφεθεί στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για επαγγελματική τακτοποίηση, στέγη, εκπαίδευση, περίθαλψη. Λόγια. Σχέδια μόνο. Κι αυτά απρογραμμάτιστα. Στην πατρίδα η Ευρυδίκη θα ταπεινωθεί, θα πενθήσει την πρώτη αγάπη της, ο καθηγητής πατέρας θα γίνει εργάτης γης, καθαρίστρια η μητέρα, το σπίτι που τους παραχώρησαν οι εργοδότες ήταν παλιά αποθήκη, στο σχολείο πολλά από τα παιδιά κράτησαν αποστάσεις από τους «πρόσφυγες», και όταν ο γιος των «αφεντικών» ερωτεύτηκε την Ευρυδίκη, οι «τσιφλικάδες» έδιωξαν κακήν κακώς την οικογένεια από το κτήμα και το σπιτάκι. Έφυγαν μες στη βροχή. Καινούργια προσφυγιά. Αλλά θα αγωνίζονταν. Και θα έμεναν στην πατρίδα.

Το βιβλίο έχει αποσπάσει τρία βραβεία:
- Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 1997
- Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού παιδικού Βιβλίου – Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ 1997
- Έπαινος Unesco Παγκόσμιου Διαγωνισμού

Η Ελένη Σαραντίτη γεννήθηκε στη Νεάπολη Λακωνίας και ζει στην Αθήνα. Εργάστηκε στον ΟΑΕΔ αλλά και στην Ελευθεροτυπία επί 27 χρόνια. Δίδαξε παιδική λογοτεχνία στη Λεόντειο Σχολή. Τώρα συνεργάζεται με το διαδικτυακό περιοδικό βιβλίου και τέχνης Diastixo.gr και κάποτε αρθρογραφεί και στο site βιβλίου Bookbar.gr, όπου έχουν αναρτηθεί κείμενα που έγραψε επισκεπτόμενη σπίτια μουσεία αγαπημένων συγγραφέων σε πολλές χώρες. Αρθρογράφησε στις εφημερίδες Τα Νέα, Το Βήμα, Ριζοσπάστης, Καθημερινή και συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση σε εκπομπές βιβλίου· έγραψε βιβλία για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους.

Τρία από τα βιβλία της έγιναν σίριαλ, όπως Ο κήπος με τ’ αγάλματα, ενώ έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία (Έπαινος της ΟΥΝΕΣΚΟ σε παγκόσμιο διαγωνισμό, Κρατικό Βραβείο, Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου-Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ και βραβείο της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραμμάτων). Στην Ελευθεροτυπία και στο Diastixo gr έχουν δημοσιευτεί κείμενά της για τα πουλιά της ελληνικής υπαίθρου. Αποσπάσματα από βιβλία της περιλαμβάνονται σε σχολικά βιβλία, όπως στο Ανθολόγιο Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ Γυμνασίου και στα Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Α΄ τάξης των ΕΠΑΛ. Μέχρι τώρα έχουν κυκλοφορήσει 18 βιβλία της και έχει έτοιμο υλικό για τρία ακόμη.

Σειρά: Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους

Σελίδες: 224

Σχήμα : 21 Χ 14

ISBN: 978-960-16-9716-1

Λ.Τ. 9,90 ευρώ

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

Ετικέτες: 

info box

Εκδοτικός οίκος: 

Εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: 

ΕΛΕΝΗ ΣΑΡΑΝΤΙΤΗ