Ένας καλύτερος κόσμος - Τα δικαιώματα του παιδιού

Το 1959, τα Ηνωμένα Έθνη υιοθέτησαν τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού που περιλαμβάνει δέκα αρχές. Το 2018 οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν το βιβλίο Ένας καλύτερος κόσμος που αποτελεί την εικονογραφημένη εκδοχή της εν λόγω διακήρυξης.

Δέκα γνωστοί, Ισπανόφωνοι εικονογράφοι αναλαμβάνουν να αναπαραστήσουν την ουσία και τα μηνύματα της διακήρυξης. Ένας εικονογράφος για κάθε Δικαίωμα. Όλοι μαζί διαμορφώνουν την πιο πολύχρωμη και ευφάνταστη διακήρυξη που έγινε ποτέ!

Αν διαβάσει κανείς τα ∆ικαιώματα του Παιδιού, η απλότητά τους θα του προκαλέσει έκπληξη, σε βαθμό που μπορεί να αναρωτηθεί αν υπάρχει όντως ανάγκη αυτές οι τόσο λογικές και προφανείς ιδέες να συγκεντρώνονται και να διαφυλάσσονται μέσω μιας διεθνούς συνθήκης. ∆υστυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις που αφορούν τα παιδιά καταπατώνται συστηματικά σε όλο τον κόσμο. Το να γνωρίζουν τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, όπως και οι συγγενείς τους, η κοινωνία και οι κυβερνήσεις, θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας αξιοπρέπειας που πολλές φορές οι ενήλικοι προσβάλλουν επειδή θεωρούν τα παιδιά πιο αδύναμα άτομα.

Αυτός είναι και ο λόγος που το βιβλίο Ένας καλύτερος κόσμος αξίζει μια θέση σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη και αποτελεί εξαιρετικό εκπαιδευτικό υλικό.

Μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού:

Η Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθέτησαν τα Ηνωμένα Έθνη το 1959 αποτελεί την εκτενή έκδοση της προηγούμενης διακήρυξης του 1946 που με τη σειρά της είχε αποτελέσει την αναθεωρημένη έκδοση της αρχικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γνωστή και ως Διακήρυξη της Γενεύης που είχε υιοθετήσει η Κοινωνία των Εθνών το 1924. Στον πρόλογο της Διακήρυξης του 1959 αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Επειδή το παιδί έχει ανάγκη, λόγω της φυσικής και πνευματικής του ανωριμότητας, από ιδιαίτερη προφύλαξη και φροντίδα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάλληλης νομικής προστασίας, τόσο πριν όσο και μετά τη γέννησή του.

[…] Επειδή η ανθρωπότητα οφείλει στο παιδί ό,τι καλύτερο έχει να δώσει.

Για αυτό τώρα η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Προβαίνει σε αυτή τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού για να μπορεί το παιδί να ζήσει ευτυχισμένο τα παιδικά του χρόνια και να απολαμβάνει, για το δικό του καλό και το καλό της κοινωνίας, τα δικαιώματα που περιέχονται στη Διακήρυξη».

Οι δέκα αρχές της Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Παιδιού του 1959 αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα στον οποίο βασίστηκε η σύνταξη της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (ΣΔΠ) το 1989. Η ΣΠΔ περιλαμβάνει 54 άρθρα και είναι το πρώτο δεσμευτικό νομικό έγγραφο που αναγνωρίζει τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ως κοινωνικούς παράγοντες και ενεργούς κατόχους δικαιωμάτων.

Οι εικονογράφοι του βιβλίου Ένας καλύτερος κόσμος

Ο Jacobo Muñiz επιμελήθηκε την εικονογράφηση της σελίδας 16 που αποτελεί και το εξώφυλλο του βιβλίου. Adolfo Serra (σ. 8), Ester García (σ. 10), Elena Odriozola (σ. 12), Marco Somà (σ. 14), Violeta Lópiz (σ. 18), Marta Altés (σ. 20), Riki Blanco (σ. 22), Iban Barrenetxea (σ. 24) και Guridi (σ. 26).

Βιβλία Γνώσεων για παιδιά ηλικίας 5+

Σελίδες: 32

Σχήμα: 24 Χ 24

Σκληρό εξώφυλλο

ΙSBN: 978-960-569-828-7

Τιμή: 10,99 €

Επιμέλεια: Ελένη Βλάχου

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Εκδοτικός οίκος: 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Συγγραφέας: 

Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη