Το έπος του ’40 και Η αντίσταση των Ελλήνων

Τι γιορτάζουμε στις 28 Οκτωβρίου;

Γιατί η 15η μέρα του Αυγούστου αποτελεί μια σημαντική επέτειο για την Ελλάδα εκτός από θρησκευτική εορτή;

Ποιος ήταν ο Ντούτσε που ακούγεται στο γνωστό αντιστασιακό τραγούδι της Σοφίας Βέμπο;

Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντούν με απλό και κατανοητό τρόπο τα βιβλία Το έπος του ’40 και Η αντίσταση των Ελλήνων της σειράς Η Πρώτη μου Ιστορία του Φίλιππου Μανδηλαρά που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Στο βιβλίο Το Έπος του ’40 τα μικρά παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν για μία από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους. Παραμένοντας πιστός στο συγγραφικό του στυλ, ο Φίλιππος Μανδηλαράς κατορθώνει μέσα από χαριτωμένα και απλά στιχάκια να εξιστορήσει τα γεγονότα που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 1939 και φτάνουν μέχρι την απελευθέρωση της Ελλάδας από τις κατοχικές δυνάμεις, στις 12 Οκτωβρίου του 1944:

Στης Αλβανίας τα βουνά πολέμησε με ανδρεία,
σ’ όλους απέδειξε της ψυχής του την αξία.
Για την πατρίδα του ήξερε πως πολεμούσε,
ενάντια σ’ έναν εχθρό που αγέρωχα κοιτούσε

Στο ίδιο ύφος κινείται και το βιβλίο Η αντίσταση των Ελλήνων που εξιστορεί σημαντικά γεγονότα της Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους κατακτητές κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944):

Στην Ακρόπολη ανέβηκαν μια νύχτα σκοτεινή

για να κόψουν της σημαίας το χοντρό σκοινί.

Οι φρουροί λίγο πιο ’κει έπιναν και μεθούσαν, για τη νίκη τους στην Κρήτη όλη νύχτα τραγουδούσαν.

Τη εξιστόρηση του Φίλιππου Μανδηλαρά πλαισιώνει η πολύχρωμη, ανάλαφρη και με καθαρές γραμμές εικονογράφηση της Ναταλίας Καπατσούλια.

Οι δύο αυτοί τίτλοι βοηθούν στην εύκολη και σφαιρική κατανόηση ιστορικών γεγονότων που τα παιδιά γνωρίζουν για πρώτη φορά από τα προσχολικά τους χρόνια. Ταυτόχρονα, εξηγούν ιστορικούς όρους όπως ο «Άξονας» και η «σβάστικα» ή δίνουν πληροφορίες για βασικά ιστορικά πρόσωπα της περιόδου εκείνης, όπως ο Άρης Βελουχιώτης, ο Μανώλης Γλέζος, αλλά και ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι.

Όπως σημειώνει ο συγγραφέας της σειράς Η πρώτη μου Ιστορία, Φίλιππος Μανδηλαράς: «Η αφήγηση τέτοιων “παραμυθιών” γίνεται πιο δύσκολη όταν φτάνουμε στα νεότερα χρόνια καθώς η απόσταση του χρόνου μικραίνει, ο μύθος που περιβάλλει πρόσωπα και γεγονότα ξεθωριάζει, ενώ η μνήμη, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ακόμα ζωντανή. Το έργο του σύγχρονου αφηγητή γίνεται δυσκολότερο όταν καλείται να περιγράψει και να αιτιολογήσει πράξεις εξαιρετικής βίας ή να ερμηνεύσει συμπεριφορές ανθρώπων με τρόπο αντικειμενικό».

Έχοντας ως γνώμονα τη διδακτική αξία της ιστορίας στη διάπλαση μελλοντικών, σκεπτόμενων πολιτών και παρά τη δυσκολία που προανάφερε ο συγγραφέας, οι τίτλοι Το Έπος του ’40 και Η αντίσταση των Ελλήνων κατορθώνουν να παρουσιάσουν με αφηγηματικό, απλό και διαφωτιστικό τρόπο μία από τις πιο σημαντικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.


 

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12

Εκδοτικός οίκος: 

Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Συγγραφέας: 

Φίλιππος Μανδηλαράς