Φτιάχνουμε πεντανόστιμο σπιτικό χαλβά για την Καθαρά Δευτέρα!

Η Καθαρά Δευτέρα είναι προ των πυλών και οι περισσότεροι έχουν ήδη αρχίσει να προμηθεύονται κάθε λογής νηστίσιμα καλούδια, όπως τουρσιά, σαλάτες και ελιές που θα γεμίσουν, αλλά και θα στολίσουν το σαρακοστιανό τους τραπέζι. Επειδή όμως το γεύμα είθισται να ολοκληρώνεται με το ανάλογο επιδόρπιο, μπορείτε είτε να προμηθευτείτε χαλβά εμπορίου σε διάφορες γεύσεις, είτε για όσες έχουν όρεξη για ζαχαροπλαστική, να δοκιμάσετε να φτιάξετε σπιτικό χαλβά με την συνταγή που σας παραθέτει πιο κάτω το pamebolta.gr και είναι σίγουρο πως θα τέρψει τον ουρανίσκο σας!

Υλικά:

1 ποτήρι ελαιόλαδο.

2 ποτήρια σιμιγδάλι (1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό και 1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό).

3 ποτήρια ζάχαρη.

4 ποτήρια νερό.

2 ξυλάκια κανέλα ή μερικές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού.

Αμύγδαλα καθαρισμένα, σταφίδες, κουκουνάρι ή  οποιαδήποτε άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς προτιμά ο καθένας. 

Κανέλα, καρύδα ή και ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα.

 

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά. Προσοχή να μην κάψει. 

Ρίχνουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα. Δεν σταμάταμε να ανακατεύουμε ούτε δευτερόλεπτο γιατί ο χαλβάς θα καεί. 

Για πιο καβουρδισμένο σιμιγδάλι ανακατεύουμε για 10 λεπτό και περισσότερο. 

Όταν το μείγμα πάρει το χρώμα που επιθυμούμε το τραβάμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα. 

Παράλληλα, έχουμε βράσει για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά τη ζάχαρη, το νερό και τις κανέλες ή τις φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού ανάλογα με το άρωμα που θέλουμε να δώσουμε. Δεν θέλουμε να φτιάξουμε σιρόπι αλλά να λιώσει η ζάχαρη. 

Καθώς έχουμε τραβήξει από τη φωτιά το μείγμα σιμιγδαλιού-λαδιού προσθέτουμε το σιρόπι που μόλις έχουμε φτιάξει (το οποίο πρέπει να είναι καυτό). 

Χρειάζεται προσοχή καθώς το μείγμα πιτσιλάει και είναι καυτό. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ξαναβάζουμε πάλι επάνω την κατσαρόλα. Ανακατεύουμε για 2 με 3 λεπτά ακόμη μέχρι να αρχίσει να σφίγγει ο χαλβάς.

Αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας και τον αδειάζουμε στην κλασική φόρμα του κέικ με την τρύπα. Μπορείτε να τον βάλετε και σε οποιαδήποτε άλλη φόρμα θέλετε.

Αφήνουμε να σταθεί για περίπου 20 λεπτά, ώστε να ξεφορμαριστεί χωρίς πρόβλημα. Αναποδογυρίζουμε τη φόρμα σε μια πιατέλα, γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και πασπαλίζουμε με κανέλα. Ο χαλβάς σφίγγει καθώς κρυώνει.


 

Πηγή: iefimerida.gr

info box

Για ηλικίες από: