Γιορτές χωρίς μελομακάρονα γίνεται; Δεν γίνεται!

Εκτός από μία καλή συνταγή, καλό θα είναι να γνωρίζουμε την ιστορία τους αλλά και πώς έφτασαν να ονομάζονται μελομακάρονα αυτά τα γλυκά και μελωμένα σύμβολα των Χριστουγέννων!

Η λέξη μελομακάρονο, έχει ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση.

Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» η αναφερόταν σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό.

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του Δωδεκαημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια»

Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»)

Είτε μελομακάρονα, είτε φοινίκια και να τα πει κανείς, είναι παραδοσιακά, είναι τα απολαυστικά γλυκίσματα των Χριστουγεννιάτικων εορτών και παρακάτω σας παραθέτουμε την συνταγή τους:

Χρόνος προετοιμασίας: 30 λεπτά.

Χρόνος μαγειρέματος: 25-30 λεπτά.

Σκεύος: ταψί φούρνου.

Υλικά για τα μελομακάρονα:

  • 240 ml ελαιόλαδο

  • 240 ml σπορέλαιο

  • χυμός από 2 πορτοκάλια

  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

  • 150 γρ. ζάχαρη

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 120 ml κονιάκ

  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1/2 κ.γ. μαγειρική σόδα

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το σιρόπι:

  • 700 ml νερό

  • 500 γρ. ζάχαρη

  • 500 γρ. μέλι

  • 1 ξύλο κανέλας

  • 1 φλούδα πορτοκαλιού

Άλλα υλικά:

  • 2-3 κ.σ. μέλι

  • 250 γρ. ξηροί καρποί (όπως καρύδια, φυστίκια Αιγίνης, μακαντέμια κλπ), κοπανισμένοι

Εκτέλεση:

1) Ξεκινάμε με το σιρόπι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, το ξύλο κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού. Βράζουμε για 5-7 λεπτά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

2) Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

3) Προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα ώστε να ενσωματωθεί το αλεύρι. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να ανακατέψουμε τα υλικά με τα χέρια μας, αλλά προσέχουμε να μην παραζυμώσουμε το μείγμα.

4) Πλάθουμε μικρά μελομακάρονα και τα τοποθετούμε σε ταψί περασμένο με λαδόκολλα. Τα χαράζουμε με πιρούνι.

5) Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170oC, για 25-30 λεπτά, ή μέχρι να χρυσίσουν.

6) Όσο είναι ακόμα ζεστά τα περνάμε ανά δόσεις για 2-3 λεπτά από το κρύο σιρόπι (κι απ’ τις 2 μεριές) και τα ακουμπάμε σε πιατέλα.

7) Εάν θέλουμε τα περιχύνουμε με λίγο μέλι και τα πασπαλίζουμε με τους κοπανισμένους ξηρούς καρπούς.

 

Πηγή: https://www.argiro.gr/, https://www.madameginger.com/

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+