Αποχαιρετούμε το καλοκαίρι με γλυκό κουταλιού «υποβρύχιο»


Πρόκειται για ένα δροσιστικό παραδοσιακό γλυκό, μια γευστική απόλαυση για μικρούς και μεγάλους. Πριν από πολλά χρόνια, η βανίλια, γνωστή ως «υποβρύχιο» αποτελούσε το πιο αγαπημένο κέρασμα στην αυλή κάθε ελληνικού σπιτιού. Ένα ψηλό ποτήρι με κρύο νερό και μια φουσκωμένη κουταλιά λαχταριστής βανίλιας αρκούσαν για να ευχαριστηθεί ο επισκέπτης.

Σύμφωνα με την παράδοση, το γλυκό υποβρύχιο πρωτοφτιάχτηκε στην Πόλη από Χιώτες ζαχαροπλάστες, στην περιοχή του Γαλατά. Αρχικά αυτή η λευκή ζαχαρόπαστα, που βυθιζόταν στο κρύο νερό, είχε γεύση βανίλια και ήταν αγαπημένο «τραταμέντο» στα ξύλινα σαχνισιά των ελληνικών μαχαλάδων, αλλά και στα αριστοκρατικά γιαλί του Βοσπόρου. Ακόμη και σήμερα, το παραδοσιακό κέρασμα στους επισκέπτες του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης είναι αυτό το γλυκό. Αργότερα, οι Χιώτες της Πόλης, όταν βρέθηκαν πρόσφυγες στο νησί τους, πρόσθεσαν στη ζαχαρόπαστα τη μυρωδάτη μαστίχα. 

Και γιατί ονομάζεται «υποβρύχιο;»

Πήρε αυτή την ονομασία από το γεγονός, ότι σερβίρεται «βουτηγμένο» μέσα σε ένα ποτήρι κρύο νερό!

Εάν λοιπόν θελήσετε να απολαύσετε κι εσείς το συγκεκριμένο γλυκό, ή αλλιώς εάν επιθυμείτε να είναι το «υποβρύχιο» ο πρωταγωνιστής του ποτηριού σας που θα σας δροσίσει για τα καλά, δεν έχετε παρά να το προμηθευτείτε από κάποιο μαγαζάκι με παραδοσιακά γλυκά ή από ένα σούπερ μάρκετ ή ακόμη να δοκιμάσετε να το φτιάξετε σύμφωνα με την συνταγή που σας παραθέτουμε πιο κάτω:

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 ½ κούπες ζάχαρη

1 ½ κούπα νερό

1 κουταλιά μέλι

1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή μαστίχας


1 κουταλιά χυμό λεμόνι

Πώς να το φτιάξετε:

Σε μέτρια φωτιά, βράζετε το νερό και την ζάχαρη.

Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη, προσθέστε το μέλι και μόλις πάρει βράση, προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά.

Αγήστε το μείγμα να κρυώσει και στη συνέχεια, το χτυπάτε σε μέτρια ταχύτητα στο μίξερ για 10Ꞌ περίπου λεπτά.

Στο τέλος, το φέρνετε δύο βόλτες με την ξύλινη κουτάλα και όταν πια είναι δύσκολο στην κίνηση, σημαίνει ότι έχει πήξει και το αποθηκεύετε , σε αποστειρωμένο βαζάκι.

Αν σας αρέσει περισσότερο η μαστίχα, τότε μπορείτε να αντικαταστήσετε το εκχύλισμα βανίλιας με εκχύλισμα μαστίχας.

Θερμίδες: 1 κουταλιά της σούπας βανίλια αποδίδει 70 θερμίδες (Kcal).

Καλή επιτυχία!

Πηγή: https://lightlife.gr/