Γλυκαίνουμε τον ουρανίσκο μας με παγωτό φράουλα

Στην Ελλάδα η πρώτη γαλακτοβιομηχανία άνοιξε το 1934, στον Βοτανικό. Λίγα χρόνια αργότερα άνοιξε και στη βόρεια Ελλάδα μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, με έδρα τις Σέρρες. Τότε κυκλοφόρησε το πρώτο τυποποιημένο παγωτό.
 
Οι πλανόδιοι παγωτατζήδες έγιναν σύμβολο μιας μεταπολεμικής Ελλάδας που εκσυγχρονιζόταν.  Με το καρότσι τους γεμάτο παγωμένη κρέμα και παγωτά κασάτα περιφέρονταν στις γειτονιές και πούλαγαν την γλυκιά πραμάτια τους. Μέσα σε ένα μεγάλο κάδο με χιόνι (ή  έτοιμο πάγο αργότερα), έριχναν στρώσεις αλάτι για να διατηρείται η θερμοκρασία κάτω από το μηδέν.
 
Εκεί βύθιζαν ένα δεύτερο κάδο πιο μικρό, γεμάτο παγωτό, το οποίο κάθε λίγο ανακάτευαν με μια μεγάλη ξύλινη κουτάλα για να μην κρυσταλλώσει.
Σήμερα οι έλληνες προτιμούν να αγοράζουν παγωτά από περίπτερα ή μικρά μαγαζιά. Σε ποσοστό πάνω από 40%, προτιμούν το παγωτό ξυλάκι.
 
Και μιας η θερμοκρασία ανεβαίνει όλο και περισσότερo τις τελευταίες μέρες, το pamebolta.gr, σας προτείνει να δοκιμάσετε να  φτιάξετε σπιτικό παγωτό φράουλα, σύμφωνα με την συνταγή που σας παραθέτει παρακάτω:
 
Υλικά:
  • 360 γρ. γάλα
  • 240 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 110 γρ. κρόκους αυγών
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. πουρέ φράουλα
 
Εκτέλεση:
 
  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα λίγο πριν από το σημείο βρασμού.
  2. Σ' ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, ανακατεύοντας με μια μαρίζ, μέχρι να φτάσει το μείγμα στους 82°C.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε σε ψιλή σήτα και προσθέτουμε τον πουρέ της φράουλας. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και το περνάμε από τη μηχανή παγωτού, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 
Πηγές:
 

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+