30 ημέρες με ημερήσιες αποστολές και δραστηριότητες! (Β μέρος)

Η φύση στην πόλη (με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων στις 24 Μαΐου)

 

Ημέρα 16η: Οι ντετέκτιβ του Πάρκου

Το πάρκο της γειτονιάς μας μοιάζει με μία μικρή όαση μέσα στην πολύβουη πόλη. Εκεί θα βρούμε καταφύγιο εμείς, τα πουλιά και ένας μεγάλος… μικρόκοσμος! Στα αναρριχώμενα φυτά αλλά και στους θάμνους θα κρυφτούν πουλιά, σε χαλαρούς σωρούς από πέτρες μπορεί να γεννήσουν πολλά μικρά είδη ζώων, με τα τρυφερά φύλλα τσουκνίδας θα τραφούν οι κάμπιες πεταλούδων… και αυτά είναι ένα μικρό μόνο μέρος της άγριας ζωής των πάρκων.

Είναι όμως όλα τα πάρκα κατάλληλα σχεδιασμένα για εμάς αλλά και για την άγρια ζωή; Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και ανακάλυψε τι λείπει (αν λείπει) από το κοντινό σου πάρκο.
Το Πάρκο της γειτονιάς μου

 

 

Ημέρα 17η: Τα κιάλια μας και φύγαμε!

 

Ένα ζευγάρι κιάλια από ανακυκλώσιμα υλικά θα σε βοηθήσει να μπεις στον ρόλο του παρατηρητή πουλιών. Χρησιμοποίησε δύο μικρά χάρτινα ρολά (π.χ. από χαρτί υγείας), τα οποία ενώνεις μεταξύ τους με συρραπτικό. Ένωσε τις δύο άκρες με ένα σκοινάκι (πάλι με συρραπτικό) για να μπορείς να τα φοράς στον λαιμό σου. Μπορείς να ολοκληρώσεις την κατασκευή σου χρωματίζοντας τα ρολά ή «διακοσμώντας» τα με χαρτί γκοφρέ!

Είσαι τώρα έτοιμος/η να βγεις στο μπαλκόνι, στο πάρκο, στον κοντινότερο πεζόδρομο για παρατήρηση πουλιών!

 

 

Ημέρα 18η: Ανακάλυψε τον φτερωτό κόσμο δίπλα σου

Ακόμα και σε μια σύντομη βόλτα, μπορούμε να παρατηρήσουμε αρκετά είδη πουλιών. Αρκεί να ρίχνουμε μια ματιά στον ουρανό, να ψαχουλεύει το βλέμμα μας ανάμεσα σε θάμνους, να παρατηρούμε το έδαφος ανάμεσα στα δέντρα.
Για να μπορέσουμε όμως να αναγνωρίσουμε ένα είδος πουλιού που μόλις ξετρύπωσε από έναν θάμνο είναι απαραίτητος ένας Οδηγός Αναγνώρισης Πουλιών.

Για τα πρώτα σου βήματα μπορείς να συμβουλευτείς τον παρακάτω Οδηγό Αναγνώρισης Πουλιών (της πόλης):
Οδηγός Αναγνώρισης Πουλιών

Για να δεις αν θυμάσαι τα πουλιά, δοκίμασε να απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις: Ποιο είδος έχει κόκκινο «πρόσωπο»; Ποιο έχει γαλάζια «κορώνα» στο κεφάλι; Ποιο έχει μαύρο «δαχτυλίδι» στον λαιμό; Ποιο έχει κόκκινο στήθος; Ποιο έχει έντονα κίτρινο ράμφος;

 

 

Ημέρα 19η: Τιτιβίσματα

Λίγα είναι τα πουλιά που μένουν σιωπηλά. Το κελάηδισμά τους μας θυμίζει την άγρια ζωή που ζει στις πόλεις. Παρακάτω μπορείς να ακούσεις το κελάηδισμα πέντε κοινών ειδών πουλιών της πόλης. Τα αναγνωρίζεις; Πόσο μοιάζουν μεταξύ τους;
 

ΦΩΝΗ Κότσυφα
ΦΩΝΗ Καλόγερου
ΦΩΝΗ Καρδερίνας
ΦΩΝΗ Κοκκινολαίμη
ΦΩΝΗ Σταβλοχελίδονου

Πηγή αρχείων ήχου: www.xeno-canto.org | Σχέδια: Πασχάλης Δουγαλής

 

 

Ημέρα 20η: Το δικό σου μονοπάτι

Όσο μικρό κι αν είναι ένα Πάρκο, πάντα θα κρύβει τα δικά του ιδιαίτερα μέρη, κάπου δηλαδή που θα μπορείς: να ξεκουραστείς, να παίξεις, να κάνεις ένα πικ-νίκ, να ατενίσεις τον ουρανό, να δροσιστείς, να παρατηρήσεις τα διαφορετικά είδη φυτών.
Κατέβασε το παρακάτω αρχείο, σχεδίασε ένα πρόχειρο σκαρίφημα του πάρκου της γειτονιάς σου και χάραξε σε αυτό τη δική σου διαδρομή. Μην ξεχάσεις να προσθέσεις τα αγαπημένα σου μέρη!
Το δικό μας μονοπάτι

 

 

Ημέρα 21η: Στη ζέστη, θυμάμαι (και) τα πουλιά

Η τοποθέτηση ποτίστρας για τα πουλιά της πόλης μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη είτε τις πολύ ζεστές μέρες του καλοκαιριού είτε τις πολύ κρύες του χειμώνα που τα πάντα παγώνουν. Η κατασκευή είναι πολύ απλή, καθώς αρκεί να τοποθετήσεις σε ένα ασφαλές μέρος (π.χ. μακριά από γάτες) ένα ρηχό πήλινο πιάτο, βάθους 2-3 εκατοστών, με νερό. Εκεί, θα μπορούν να κάνουν και το μπάνιο τους!
Μην ξεχνάς να ανανεώνεις συχνά το νερό  στην ποτίστρα – μπανιέρα  και να την καθαρίζεις τακτικά.

 

 

Ημέρα 22η: Ξενώνας εντόμων

Η πιο απλή κατασκευή για τη φιλοξενία εντόμων είναι να ετοιμάσεις ένα δεμάτι από μικρά κομμάτια καλαμιών ή έναν σωρό από πέτρες που ακουμπούν στο έδαφος. Αν όμως υπάρχει διάθεση και χρόνος, μπορείς να κατεβάσεις το παρακάτω αρχείο για την κατασκευή ενός ξύλινου ξενώνα για έντομα:
Οδηγίες κατασκευής ξύλινης φωλιάς για τα πουλιά

Οι οδηγίες αφορούν την κατασκευή φωλιάς για πουλιά. Η μόνη τροποποίηση για να φιλοξενήσει έντομα (φτερωτά και μη) είναι να απουσιάζει η μπροστινή πλευρά. Στο εσωτερικό του ξενώνα μπορείς να τοποθετήσεις ποικιλία υλικών που θα βρεις σε ένα κοντινό πάρκο που θα προσφέρουν καταφύγιο, φωλιά αλλά και θέσεις χειμέριας νάρκης στα έντομα. Τέτοια υλικά μπορεί να είναι: σειρά από κομμένα καλάμια, σωροί από πέτρες, δέσμη από κλαδιά, κουκουνάρια, δέσμη από φύλλα, πηλός.

 


Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φύση και χρειάζεται τη βοήθειά μας (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου)
 

Ημέρα 23η: Η φύση είναι τέχνη

Πώς θα προστατεύσουμε μια περιοχή και τους οργανισμούς που φιλοξενεί αν πρώτα δεν την γνωρίσουμε; Αν πρώτα δεν ανακαλύψουμε τη φύση που φιλοξενεί;
Ο πιο άμεσος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε μόνο τις αισθήσεις μας! Έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε και να καταγράψουμε τη δική μας ανταπόκριση στα ερεθίσματα που προέρχονται από μια φυσική περιοχή. Κρατώντας κάθε είδους σημειώσεις όσο βρισκόμαστε εκεί, μπορούμε αργότερα να ανασυνθέσουμε την εντύπωση που άφησε σε εμάς ο τόπος που επισκεφθήκαμε.

Τι εντύπωση σου αφήνει ο δικός σου αγαπημένος τόπος;
Κατέβασε το παρακάτω αρχείο. Μπορείς να το τυπώσεις και να κρατήσεις σε αυτό τις σημειώσεις σου ή να απομνημονεύσεις τις πληροφορίες που ζητούνται. Κατέγραψε με κείμενο ή σχέδιο σκιές, γραμμές, αντιθέσεις, καμπύλες, μοτίβα και ένωσέ τα σε ένα ενιαίο έργο τέχνης!

Η φύση είναι τέχνη

 

 

Ημέρα 24η: Πικνίκ στο Πάρκο

Όσο πιο συχνά επισκεπτόμαστε τα πάρκα της πόλης, τόσο περισσότερο μεταδίδουμε το μήνυμα για τη σημασία ύπαρξης τέτοιων χώρων αλλά και την ανάγκη προστασίας τους.

Μαζί με την οικογένειά σου, οργανώστε ένα πικνίκ στο κοντινό σας πάρκο. Τι θα πάρετε μαζί σας; Τι δεν θα πάρετε μαζί σας; Βρείτε στο παρακάτω αρχείο εναλλακτικές ιδέες για τα πλαστικά μίας χρήσης αλλά και γενικά για την αποφυγή απορριμμάτων μετά από μία τέτοια εξόρμηση!

Ένα φιλικό για το περιβάλλον… πικνίκ!

 

 

Ημέρα 25η: Ιστορίες για τα μεταναστευτικά πουλιά

Κάθε χρόνο, εκατομμύρια πουλιά θανατώνονται παράνομα την άνοιξη κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Μοιράσου τις σκέψεις των φοιτητών του ΤΕΙ Γραφιστικής Αθήνας για τη μετανάστευση των πουλιών, το παράνομο ανοιξιάτικο κυνήγι και την παγίδευση πουλιών που τις αποτύπωσαν στο κόμικ «Μικρές Ιστορίες για Μεγάλα Ταξίδια» με τη συνεργασία της Ελληνικής ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ Εταιρείας.

Αν έγραφες εσύ το σενάριο για ένα κόμικ, ποιο θα ήταν; Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και αποτύπωσε τη δική σου ιστορία:

Εικονογράφηση Ιστορίας
Στο μεγάλο πλαίσιο ζωγραφίζεις τις σκηνές της ιστορίας, ενώ στο μικρό σημειώνεις τους σύντομους διαλόγους.

 

 

Ημέρα 26η: Ένας Κοκκινολαίμης σε κλουβί;!  

Πολλά από τα πουλιά που πωλούνται σε κλουβιά σε λαϊκές αγορές ή και καταστήματα κατοικίδιων ζώων έχουν συλληφθεί παράνομα στη φύση. Για κάθε άγριο πουλί που πωλείται, έχουν πεθάνει τουλάχιστον άλλα είκοσι (στις παγίδες, στη μεταφορά, στα κλουβιά). Όλα τα είδη πουλιών που πωλούνται σε καταστήματα κατοικίδιων ζώων πρέπει να έχουν στο πόδι τους ειδικό (κλειστό) δαχτυλίδι και να συνοδεύονται από ειδικά πιστοποιητικά.
Διάβασε την παρακάτω ιστορία για να μάθεις τους τρόπους που βρήκε ο Αργύρης και η παρέα του για να βοηθήσουν τα μικρά ωδικά πουλιά. Μοιράσου την ιστορία αλλά και τις ιδέες τους με τους φίλους και τις φίλες σου.

O φίλος μου σε κλουβί;!

 

 

Ημέρα 27η: Ομάδα Δράσης για τον Ασπροπάρη

Ο Ασπροπάρης είναι ο μοναδικός γύπας της Ευρώπης που μεταναστεύει. Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος που κινδυνεύει από τη χρήση παράνομων δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), καθώς όλοι οι γύπες αλλά και άλλα αρπακτικά που τρέφονται με νεκρά ζώα αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή. Πλέον στην χώρα μας επιστρέφουν ελάχιστοι Ασπροπάρηδες, ενώ η πιθανότητα να χαθούν τελείως είναι δυστυχώς ορατή μιας και απομένουν μόνο τρία ζευγάρια.

Σκέψου ένα σύνθημα ενάντια στη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και έναν τρόπο να το αποτυπώσεις. Μπορεί να είναι μία ζωγραφιά, μία αφίσα, μία φράση χαραγμένη στο χώμα από φυσικά υλικά (ξύλα, κουκουνάρια, πέτρες κ.ά.).

Στείλε μας φωτογραφία από το σύνθημά σου και γίνε κι εσύ μέλος της Ομάδας Δράσης για τον Ασπροπάρη! Φυσικά, θα λάβεις από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και το σήμα της ομάδας!

Μάθε περισσότερα για τον Ασπροπάρη στο: http://www.lifeneophron.eu/

 

 

Ημέρα 28η: Τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου»

Στις μικρές απομονωμένες νησίδες του Αιγαίου, τα «Γκαλαπάγκος της Μεσογείου» όπως τις αποκαλούν οι επιστήμονες, βρίσκουν καταφύγιο ολόκληρες αποικίες σπάνιων πουλιών (αλλά και πολλών ακόμη ξεχωριστών ειδών, κάποια από τα οποία ζουν εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο). Σήμερα, απειλούνται από την έντονη ανθρώπινη παρουσία και από την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων.

Φιλοξένησε τη δική σου αποικία θαλασσοπουλιών και μάθε περισσότερα για τα πολύτιμα αυτά μέρη όπου ζουν και φτιάχνουν τις φωλιές τους. Τα μόνα υλικά που θα χρειαστείς είναι τα παρακάτω αρχεία, χρώματα, κόλλα, ένα ψαλίδι και τσαλακωμένα χαρτιά ή εφημερίδες:

Φτιάξε μια αποικία θαλασσοπουλιών (Φύλλο 1)
Φτιάξε μια αποικία θαλασσοπουλιών (Φύλλο 2)
 

 

Ημέρα 29η: Συμμαχία για την πιο σπάνια χήνα της Ευρώπης

O κύριος Blue είναι μία Νανόχηνα που μαζί με την οικογένειά του διασχίζουν κάθε χρόνο χιλιάδες χιλιόμετρα, από τα έλη Βαλντάκ της Νορβηγίας έως τη λίμνη Κερκίνη και το Δέλτα του Έβρου και πάλι πίσω. Αν και η Νανόχηνα εξακολουθεί να είναι ένα παγκοσμίως απειλούμενο είδος, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία μαζί με πολλούς φίλους από όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο), έχουν βοηθήσει να γίνει ασφαλέστερο το ταξίδι της.

Εδώ μπορείς να κατεβάσεις και να διαβάσεις τις περιπέτειες του Τόμας, μιας χήνας τόσης δα… μιας Νανόχηνας!

Μην ξεχάσεις να ζωγραφίσεις τον ιδανικό βιότοπο γι’ αυτήν, κατεβάζοντας το παρακάτω αρχείο:

Το μυστικό νανοχηνομέρος

Αν θες, στείλε μας μία φωτογραφία από τη ζωγραφιά σου και η Νανόχηνα Τόμας θα σε επισκεφθεί σπίτι σου… σε έντυπη μορφή!

 

Ημέρα 30η: Μια πρόταση από ’σένα!

Αυτή είναι η δική σου μέρα. Σκέψου τι χρειάζονται τα άγρια πουλιά και τι θα ήθελες εσύ να κάνεις γι’ αυτά. Μοιράσου τις ιδέες σου με τους φίλους και τις φίλες σου αλλά και μαζί μας!

Στείλε μας τις σκέψεις και τις ιδέες σου με e-mail στο info@ornithologiki.gr ή με μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook.
Περιμένουμε με ανυπομονησία!

 

---> Μπορείς να βρεις τις αποστολές 1-15 ΕΔΩ