30 ημέρες με ημερήσιες αποστολές και δραστηριότητες! (A μέρος)

Όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά, ας μεταφέρουμε τα «θρανία» μας εντός και ίσως  -με ασφάλεια- εκτός σπιτιού. Από τη σχολική τάξη στο μπαλκόνι μας, το δωμάτιο ή το σαλόνι μας, το διπλανό πάρκο, ακόμα και δίπλα από το παράθυρό μας για να μείνουμε… κοντά στη φύση!

Η φετινή παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα είναι διαφορετική. Η επιδημία του κορωνοϊού μας έδειξε ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι, τόσο μεταξύ μας, όσο και με την άγρια ζωή. Θα χρειαστεί να ακουστεί η φωνή μας πιο δυνατά, πιο δυναμικά, σε πολλά μέρη του κόσμου. Μέχρι τότε, με αφορμή τις γιορτές της φύσης, αναλαμβάνουμε δράση με κατασκευές, κουίζ, περιηγήσεις και παρατήρηση στη φύση για:

Τα μεταναστευτικά πουλιά (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών στις 9 Μαΐου)

Τα απειλούμενα είδη και τους βιοτόπους τους (με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 στις 21 Μαΐου και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου)

Τη φύση στην πόλη (με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων στις 24 Μαΐου)

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Φύση και χρειάζεται τη βοήθειά μας (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου)

Για κάθε «γιορτή», μπορείς να αναλάβεις 7 αποστολές, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας. Ακολούθησε τους παρακάτω συνδέσμους για να δεις τις αποστολές και… ξεκίνα!

** Μείνετε συντονισμένοι: η ιστοσελίδα ανανεώνεται συνεχώς!
 


Τα μεταναστευτικά πουλιά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών στις 9 Μαΐου

Τα μεταναστευτικά πουλιά γιορτάζουν! Ευκαιρία να τα γνωρίσεις ολοκληρώνοντας τις παρακάτω αποστολές:

 

Ημέρα 1η: Πόσο καλά γνωρίζεις τα πουλιά;


Κατέβασε τα παρακάτω αρχεία και ζωγράφισε τα σχέδια των μεταναστευτικών πουλιών σύμφωνα με τον έγχρωμο οδηγό "Μεταναστευτικά πουλιά". Κόψε τα σχέδια και κόλλησε τα σε ένα ξύλινο καλαμάκι. Μπορείς να στερεώσεις τις κατασκευές σου στις γλάστρες στο μπαλκόνι ή την αυλή σου, γεμίζοντάς τες με πουλιά!

Που πήγαν τα χρώματα των πουλιών - Φύλλο για χρωμάτισμα Α

Που πήγαν τα χρώματα των πουλιών - Φύλλο για χρωμάτισμα Β

Μεταναστευτικά Πουλιά (οδηγός για χρωμάτισμα)
 

 

Ημέρα 2η: Δες μέσα από τα μάτια ενός μεταναστευτικού πουλιού!

Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και φτιάξε μια μάσκα Τσαλαπετεινού ή μια μάσκα Σταβλοχελίδονου με βάση τις οδηγίες που θα βρεις. Και τα δύο είδη είναι μεταναστευτικά πουλιά που έχουν φτάσει πριν λίγο καιρό στα μέρη μας από την Αφρική και θα τα δεις εύκολα ακόμα και μέσα στην πόλη.

Μάσκα Τσαλαπετεινού

Μάσκα Σταβλοχελίδονου

Αναζήτησε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτά στο διαδίκτυο, φόρεσε τη μάσκα σου και κανόνισε να σου πάρει ένα μέλος της οικογένειάς σου συνέντευξη:

Από πού έρχεσαι; Τι τρως; Ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος στην πόλη ή στην εξοχή; Έχεις κάποια περιπέτεια από τα ταξίδια σου να μοιραστείς;

 

Ημέρα 3η: Πάμε ένα ταξίδι;


Κατέβασε το παρακάτω αρχείο, κόψε τις κάρτες με τις σύντομες φράσεις και προσπάθησε να τις βάλεις στη σειρά. Όλες μαζί περιγράφουν το μακρύ ταξίδι των χελιδονιών, από τις μακρινές χώρες της Αφρικής έως τα νησιά του Ιονίου!

Το μεγάλο ταξίδι

Διάλεξε 3-4 κάρτες που σου έκαναν εντύπωση και μαζί με έναν φίλο ή φίλη σου ή κάποιον συγγενή σου ζωντάνεψε το ταξίδι τους. Σκέψου μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος! Οι ερωτήσεις στο τέλος κάθε κάρτας θα σε βοηθήσουν.

 

Ημέρα 4η: Τι γνωρίζεις για το μεγάλο ταξίδι των πουλιών;

Γιατί μεταναστεύουν τα πουλιά; Πώς γίνεται να μην χάνουν τον δρόμο τους; Ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν; Δες την παρακάτω παρουσίαση και μάθε πολλά για το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: το μεταναστευτικό ταξίδι των πουλιών

Απάντησε στο ΚΟΥΙΖ και δοκίμασε τις γνώσεις σου, παλιές και νέες!

 

Ημέρα 5η: Το άλμπουμ του Καμίλ, του Λευκού Πελαργού

Οι μακρυπόδαροι Πελαργοί κάνουν το μακρύ τους ταξίδι όχι πετώντας, αλλά ανεμοπορώντας! Γι’ αυτό, όταν συγκεντρώνονται πολλοί μαζί κατά τη μετανάστευση, μας χαρίζουν ένα υπέροχο θέαμα στον ουρανό.

Ο Καμίλ είναι ένας Λευκός Πελαργός που θέλει να μοιραστεί μαζί σου το άλμπουμ της ζωής του! Βοήθησέ τον να βάλει σε μια σειρά τις εμπειρίες του, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.springalive.net/bindata/stork_quiz/gr/quiz_gr.swf
 

Ημέρα 6η: Παρακολούθησε «από κοντά» την πορεία ενός μικρού μεταναστευτικού γερακιού

Η Ελλάδα φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό του Μαυροπετρίτη στον κόσμο! Η ευθύνη μας είναι μεγάλη, γι’ αυτό και η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ φροντίζει πάντα να τον έχει… από κοντά!

Δες εδώ τη δορυφορική παρακολούθηση της μετανάστευσης του Μαυροπετρίτη από τη χώρα μας στις περιοχές διαχείμασής του στη Νοτιοανατολική Αφρική και τη Μαδαγασκαρη. Με τη βοήθεια ενός χάρτη, σημείωσε τις χώρες που διασχίζει ο Βορέας, η Ίρις, ο Νότος ή ο Ζέφυρος, τα τέσσερα γεράκια στα οποία τοποθετήθηκαν δορυφορικοί πομποί και μας φανέρωσαν το ταξίδι τους.

 

Ημέρα 7η: Η ζωή από ψηλά

Τώρα που έγινες ειδικός, δοκίμασε να κλείσεις τα μάτια και να φανταστείς πώς θα έβλεπες τη Γη αν πετούσες στην πλάτη ενός μεταναστευτικού πουλιού.
Κατέβασε το παρακάτω αρχείο και ζωγράφισε όλα όσα είδες!

Η ΓΗ ΑΠΟ ΨΗΛΑ!

  • Αν θες, στείλε μας σε φωτογραφία τη ζωγραφιά - στιγμιότυπο του ταξιδιού σου.

 

Τα απειλούμενα είδη και τους βιοτόπους τους (με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 στις 21 Μαΐου και την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου)

 

Ημέρα 8η: Μάθε πώς ξεκίνησαν όλα!

Η ζωή που σήμερα βρίσκεται στον πλανήτη έχει διαμορφωθεί μέσα από αλλαγές που συμβαίνουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Εκατομμύρια ζωντανοί οργανισμοί, γεωμορφολογικές και κλιματικές αλλαγές αλλά και η παρουσία του ανθρώπου, όλα συντέλεσαν μαζί και χωριστά στη σημερινή βιοποικιλότητα. Όλοι οι οργανισμοί, όπως και εμείς, βρήκαμε στη Γη το σπίτι μας!
Με αφορμή τη βιοποικιλότητας της Κρήτης, ανακάλυψε πως ξεκίνησαν όλα μέσα από το κόμικ «Ιστορίες χιλιάδων ετών»

 

 

Ημέρα 9η: Πάρε μέρος στο Δίκτυο της φύσης!

Πώς; Μαθαίνοντας για το σημαντικότερο δίκτυο της φύσης, το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000.

Τι προστατεύουμε; Γιατί η προστασία ειδών και βιοτόπων είναι σημαντική;

Δες ΕΔΩ την παρουσίαση για τις Προστατευόμενες Περιοχές με αφορμή την πολύτιμη φύση της Κρήτης:

Δες τι θυμάσαι από την παρουσίαση απαντώντας στις ερωτήσεις του KOYIZ!  *Προσοχή, κάποιες ερωτήσεις έχουν από δύο σωστές απαντήσεις.

Τώρα είστε έτοιμοι να μοιραστείτε τις γνώσεις σας με την οικογένειά σας ή/και τους φίλους σας και να κάνετε το Δίκτυο Natura 2000 ακόμα πιο διάσημο!

 

 

Ημέρα 10η: Μια προστατευόμενη περιοχή της γειτονιάς μου!

Στην Ελλάδα υπάρχουν 446 Προστατευόμενες Περιοχές που ανήκουν στο Δίκτυο NATURA 2000. Ο υγρότοπος της Βραυρώνας στην Αττική, είναι μία από αυτές.

Πάρε μέρος στο Virtual Tour της Βραυρώνας και δες από «κοντά» γιατί προστατεύεται!

Σίγουρα θα υπάρχει κάποια προστατευόμενη περιοχή κοντά στην περιοχή όπου ζεις. Μάθε γι’ αυτήν κι αν έχετε διάθεση και χρόνο, οργανώστε μία οικογενειακή επίσκεψη. Θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω!

 

 

Ημέρα 11η: Το προστατευόμενό μου Πάρκο


Ακόμα κι αν δεν έχεις τη δυνατότητα να επισκεφθείς κάποια προστατευόμενη περιοχή του τόπου σου, ας μην ξεχνάμε τη φύση δίπλα μας. Ένας αγρός ή ένα πάρκο της γειτονιάς σου κρύβουν τους δικούς τους θησαυρούς.

Κατέβασε και τύπωσε το παρακάτω αρχείο πριν βγεις για μια κοντινή εξόρμηση σε έναν αγρό ή σε ένα πάρκο της γειτονιάς σου. Αναζήτησε τα στοιχεία που θα βρεις στο αρχείο σε κάθε πιθανή γωνιά εκεί έξω. Ψάξε για ένα φτερό, ένα χαλίκι, έναν σπόρο και σσσς… !

ΨΑΞΕ ΓΙΑ... (Φύλλο εργασίας)

 

 

Ημέρα 12η: Κάθε είδος στον τόπο του!


Όποιος τριγυρνά στη φύση παρατηρώντας ζώα και φυτά, θα προσέξει ότι ποτέ δεν φυτρώνουν καλάμια στις κορυφές των βουνών, ούτε ζουν πάπιες στους γκρεμούς! Σε κάθε μέρος, ζουν συγκεκριμένα είδη φυτών και ζώων.

Ποια ζώα προτιμούν τη θάλασσα και τις νησίδες; Ποια πουλιά επισκέπτονται τους υγροτόπους; Ποιο τοπίο θα επέλεγε ο άνθρωπος;

Κατέβασε τα παρακάτω αρχεία και ταίριαξε το κάθε είδος στον τόπο του. Στο τέλος, μπορείς να δεις και τις απαντήσεις. Μην ξεχάσεις να διαλέξεις το δικό σου ιδανικό μέρος!

 

 

Ημέρα 13η: Απειλούμενα πουλιά στον αέρα!


Τι κοινό έχει μια χήνα που μας έρχεται από τον Βορρά, ένα γεράκι που συχνάζει στον Θεσσαλικό κάμπο, ένα θαλασσοπούλι που αρμενίζει στα νησιά του Αιγαίου και ένας γύπας που ατενίζει από τους γκρεμούς; Είναι όλα απειλούμενα, μεταναστευτικά πουλιά και επισκέπτονται κάθε χρόνο τη χώρα μας.

Μπορείς να φτιάξεις τρισδιάστατες κατασκευές (mobile) με θέμα τα παραπάνω απειλούμενα είδη πουλιών. Κατέβασε τα παρακάτω αρχεία, χρωμάτισε το είδος που διάλεξες και κόψε τις φιγούρες γύρω-γύρω στο μαύρο περίγραμμα. Ένωσε τις δύο πλευρές του σώματος, κόλλησε τα φτερά στο σώμα (με κόλλα) και η κατασκευή σου είναι έτοιμη! Αν θέλεις, περνάς μια πετονιά από τα φτερά τους και το σώμα για να γίνει ιπτάμενη!

 

Ημέρα 14η: Θα μας πεις μία ιστορία;


Διάλεξε ένα απειλούμενο είδος. Από τι απειλείται και πώς θα το βοηθούσες; Οι ερωτήσεις που ακολουθούν αλλά και οι δαχτυλόκουκλες από το παρακάτω αρχείο μπορούν να σε βοηθήσουν για να φτιάξεις τη δική σου ιστορία:

Ποιος είναι ο ήρωας μας; Πώς μοιάζει; Πού του αρέσει να μένει; Πώς περνά τη μέρα του; Τι τον κάνει ξεχωριστό και σπάνιο; Τι τον τρομάζει; Κινδυνεύει από κάτι; Ποιος μπορεί να τον βοηθήσει; Με ποιον τρόπο;

 

 

Ημέρα 15η: Ας βάλουμε μια τάξη!


Ο απειλούμενος Μαυροπετρίτης, ο Πετρίτης και το Βραχοκιρκίνεζο, τα γεράκια του Αιγαίου έγιναν… κομμάτια!

Κατέβασε τα παρακάτω αρχεία για να τα βάλουμε σε μία τάξη! Ταίριαξε τα κομμάτια του παζλ έτσι ώστε να σχηματιστούν ξανά τα τρία γεράκια. Αν χρειαστεί, μπορείς να συμβουλευτείς και το Λυσάρι.

Όταν τα παζλ είναι έτοιμα, μπορείς να τα χρωματίσεις αλλά και να κολλήσεις στο κάτω μέρος τους ένα διπλωμένο χαρτόνι, ώστε να στέκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης σου!

Το Παζλ των Τριών Γερακιών

Πατήστε εδώ για να δείτε το τις υπόλοιπες δραστηριότητες