Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Η σειρά προγραμμάτων με τίτλο "Οι μικροί φέρνουν τους μεγάλους στο Μουσείο" είναι ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών και τους γονείς τους. Στόχος των προγραμμάτων αυτών, στα οποία μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν από κοινού, είναι να αποτελέσει το Μουσείο τόπο συνάντησης όχι μόνο σχολικών μονάδων αλλά και της οικογένειας, μετατρέποντας μία οικογενειακή επίσκεψη στο μουσείο σε ξεχωριστή εμπειρία.

Το παιχνίδι της ανακάλυψης του Απολιθωμένου Δάσους

μεγέθυνση φωτογραφίας - Παιδιά και γονείς μετά την ολοκλήρωση του εκπαιδευτικούς προγράμματοςΈνα πρωτότυπο παιχνίδι «χαμένου θησαυρού» στις αίθουσες των μόνιμων εκθέσεων του Μουσείου φέρνει σε επαφή τους συμμετέχοντες με τις διαδικασίες και τα φαινόμενα που οδήγησαν στη δημιουργία του δάσους. Τους βοηθά να γνωρίσουν τα είδη των φυτών που έζησαν πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια στη Λέσβο φέρνοντας τους σε επαφή με τα  πλούσια ευρήματα των εκθέσεων του Μουσείου αλλά και  τις υπαίθριες απολιθωματοφόρες θέσεις στο Πάρκο Σιγρίου.

Το πρόγραμμα αρχίζει στην αίθουσα οπτικοακουστικών μέσων, με παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού και ενημερωτική συζήτηση με τους επιστήμονες του Μουσείου.

Αναπαράσταση των φυτών και των ζώων του δάσους, με  ηλεκτρονικά πολυμέσα, μεταφέρει τους συμμετέχοντες εκατομμύρια χρόνια πριν και τους εισάγει στις διεργασίες δημιουργίας του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης.

Στο τέλος τίθεται το πρόβλημα με την μορφή ερωτήσεων, οι απαντήσεις των οποίων συμπληρώνουν τις ζώνες βλάστησης του Απολιθωμένου Δάσους, σε μια εκπαιδευτική μακέτα που δημιούργησε το Μουσείο ειδικά για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Ακολουθεί η περιήγηση στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου και του Πάρκου Σιγρίου.

Μικροί Παλαιοντολόγοι

μεγέθυνση φωτογραφίας - Τα παιδιά στις αίθουσες του μουσείου κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματοςΣτόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι οι μικροί φίλοι να γνωρίσουν τις μεθόδους και τους σκοπούς της παλαιοντολογικής ανασκαφής, να γνωρίσουν τα απολιθωμένα φυτά που έζησαν στο παρελθόν στο Απολιθωμένο Δάσος και να παρατηρήσουν τις ομοιότητες και διαφορές τους με τα σύγχρονα φυτά της Λέσβου.

Επίσης στοχεύει στην ευαισθητοποίησή τους σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του Απολιθωμένου Δάσους, των φυσικών μνημείων, της γεωλογικής και φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου, συνδυάζοντας έτσι την γνώση και την εμπειρία με την επιστήμη.

Στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός εκπαιδευτικός χώρος ανακάλυψης ΓΕΩΡΑΜΑ που περιλαμβάνει πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με κάναβο προσομοιώνοντας έτσι την εκπαιδευτική ανασκαφική δραστηριότητα με την επιστημονική παλαιοντολογική ανασκαφική έρευνα.

Οι μικροί παλαιοντολόγοι χρησιμοποιώντας τα ειδικά εργαλεία ανασκαφής συμμετέχουν στην πειραματική ανασκαφή απολιθωμάτων στο πρότυπο ανασκαφικό σκάμμα με την βοήθεια και επίβλεψη του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου καθώς και στις εργασίες αναγνώρισης των απολιθωμάτων που ανάσκαψαν και σύγκρισής του με σύγχρονα φυτά της Λέσβου.

 

info box

Είδος: 

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Κόστος: 

Εισιτήριο γενικής εισόδου (πολλαπλό): 5,00 € Οικογενειακό εισιτήριο: 10 €

Ώρες λειτουργίας: 

Θερινή περίοδος (1/7 έως 14/09) 08:30-20:00 (15/9 έως 30/09)08:30-19:00Χειμερινή περίοδος (1/10 έως 30/6)09:00-17:00 την Δευτέρα κλειστά

Τρόποι επικοινωνίας: 

τηλ. 22510-47033
www.lesvosmuseum.gr

Διεύθυνση: 

Κέντρο Πληροφόρησης Μυτιλήνης – 8ης Νοεμβρίου 17

Πόλη: