Παραθινούπολη 2012 ( Θεσσαλονίκη)

Ο Δήμος Καλαμαριάς δια της αντιδημαρχίας Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας διοργανώνει και φέτος για δωδέκατη συνεχή χρονιά την ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ, το μεγαλύτερο στη Βόρεια Ελλάδα φεστιβάλ για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως 12 ετών.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι, μέσα από επιλεγμένες προτάσεις εκδηλώσεων να προσφέρει τη δυνατότητα στα παιδιά, τόσο της Καλαμαριάς όσο και της υπόλοιπης Θεσσαλονίκης, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να καλλιεργήσουν τη φαντασία και την αισθητική τους, να διευρύνουν τους ορίζοντες των γνώσεών τους και να ευαισθητοποιηθούν σε επίκαιρα θέματα της εποχής μας.

Φέτος το φεστιβάλ αλλάζει χώρο και ανανεώνεται. Από το πρώην στρατόπεδο Μακεδονομάχου Κόδρα όπου φιλοξενήθηκε τα πρώτα έντεκα χρόνια, μετακομίζει στην Πλαζ Αρετσούς. Η φετινή «Παραθινούπολη» έχει ως θέμα «Ζούμε Θεσσαλονίκη!», ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στην επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Στόχος είναι να δοθούν στα παιδιά δημιουργικά ερεθίσματα ώστε να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης μας αλλά και να ονειρευτούν το πώς θα ήθελαν να είναι στο μέλλον η Θεσσαλονίκη.

Στην Παραθινούπολη συμμετέχουν με εκπαιδευτικά προγράμματα, πρωτότυπες δράσεις, διαδραστικά παιχνίδια, δρώμενα και παραστάσεις, φορείς, μουσεία, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές ομάδες.

Στις έντεκα διοργανώσεις που προηγήθηκαν έχουν συμμετάσχει, αφήνοντας το δικό τους, ξεχωριστό στίγμα στο θεσμό, σχεδόν όλα τα μουσεία της πόλης, οργανώσεις με αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό και περιβαλλοντικό έργο, πολιτιστικοί φορείς, παιδαγωγικές ομάδες καθώς και καλλιτέχνες από τη Θεσσαλονίκη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας πλουραλιστικό και διεθνή χαρακτήρα στο φεστιβάλ. 

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από Τρίτη 22 έως Κυριακή 27 Μαΐου. Τα πρωινά από Τρίτη 22/5 έως Πέμπτη 24/5 θα συμμετέχουν σχολεία με οργανωμένες επισκέψεις (ώρες 09:00-12:00). Τα απογεύματα από Παρασκευή 25/5 έως Κυριακή 27/5 (ώρες 18:00-22:00) θα διοργανωθούν εκδηλώσεις ανοιχτές για το κοινό της πόλης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τριημέρου από 25 έως 27 Μαΐου έχει ως εξής:

Παρασκευή 25 Μαΐου

ΠΑΙΧΝΙΔΟΤΟΠΟΣ

6 -9 μ.μ.

«Αγαπημένα παιχνίδια της γειτονιάς», από την ομάδα «FunnyGames»

«Στη μηχανή του χρόνου», διαδραστικά παιχνίδια από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Τοπική Εφορεία Καλαμαριάς

«Εργαστήρι Σαπουνόφουσκας», από την ομάδα Ανεμοσκορπίσματα

 
ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

7 μ.μ. «Παραμύθια με κούκλες», από τον κουκλοθίασο ΜΑΡΟΤΑ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

• 8 μ.μ. «Μικρές νεράιδες», χορευτικό δρώμενο από την Ομάδα Ρυθμικής Γυμναστικής ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ

• 8:30 μ.μ. «Με τον Πέτρο και το Λύκο», εργαστήρι και παράσταση με πρωταγωνιστές τα παιδιά, από την παιδική μουσική σκηνή του ΚΡΟΥΣΤΟΦΩΝΟΥ


Σάββατο 26 Μαΐου

 

ΠΑΙΧΝΙΔΟΤΟΠΟΣ

6 -9 μ.μ.

«Μαθαίνοντας τη Σαλονίκη», παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού από την ομάδα «Σχεδία στην πόλη»

• «Στη μηχανή του χρόνου», διαδραστικά παιχνίδια από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Τοπική Εφορεία Καλαμαριάς


ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

• 7 μ.μ. «Της μουσικής τα χρώματα», από την Μπαντίνα του Δήμου Καλαμαριάς

• 7.30 μ.μ. «Ένα μπουκέτο τραγούδια», από την παιδική χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς

• 8 μ.μ. «Χρυσομηλιά και άλλα παραμύθια της Μακεδονίτισσας γιαγιάς», αφήγηση λαϊκών παραμυθιών με συνοδεία ζωντανής μουσικής από την Ανθή Θάνου και τον Παναγιώτη Κούλελη


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

9 μ.μ. «Τα μυστικά του κήπου», συναυλία με παιδικά τραγούδια του Νίκου  Κυπουργού.

Συμμετέχουν: Μαρία Θωΐδου, Ανδρέας Καρακότας, Γεωργία Τέντα, Ναταλία Λαμπαδάκη, «Πλειάδες», Σύνολο Αποφοίτων Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης «Μάνος Χατζιδάκις» και η παιδική χορωδία του Δήμου Καλαμαριάς.

Διευθύνει ο Νίκος Κυπουργός


Κυριακή 27 Μαΐου

ΠΑΙΧΝΙΔΟΤΟΠΟΣ

6 -9 μ.μ.

«Μαθαίνοντας τη Σαλονίκη», παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού από την ομάδα «Σχεδία στην πόλη»

«Στη μηχανή του χρόνου», διαδραστικά παιχνίδια από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων-Τοπική Εφορεία Καλαμαριάς

«Μια τρελή – τρελή Θεσσαλονίκη», παιχνίδια με ζογκλέρ από την ομάδα Lalaland


ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ

7 μ.μ. «O ποιητιτής και η ιστορία της κακομαθημένης Ολίνας», θεατρική αφήγηση από την ομάδα παιδικού θεάτρου Σκοινί-Κορδόνι


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

8.30 μ.μ. «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα, από την παιδική-νεανική σκηνή του «Νέου Θεάτρου» 

Εκτός από τις ανωτέρω εκδηλώσεις στον Παιχνιδότοπο, τη Μικρή και τη Μεγάλη σκηνή, διοργανώνονται και δεκάδες εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα και διαδραστικά παιχνίδια στα διάφορα Περίπτερα Δράσεων που έχουν κατασκευαστεί στο χώρο της πλαζ. Τα παιδιά βοηθούν και κατευθύνουν παιδαγωγοί, εμψυχωτές, καλλιτέχνες και ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη από μουσεία, φορείς, οργανώσεις, καλλιτεχνικές αι παιδαγωγικές ομάδες.

info box

Για ηλικίες από: 

1-3
3-5
5-9
9-12
12+

Πόλη: 

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

22/05/2012 - από τις 18:00 έως τις 21:00
23/05/2012 - από τις 18:00 έως τις 21:00
24/05/2012 - από τις 18:00 έως τις 21:00
25/05/2012 - από τις 18:00 έως τις 21:00
26/05/2012 - από τις 18:00 έως τις 21:00
27/05/2012 - από τις 18:00 έως τις 21:00