Εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών

Με έξι ειδικές εκδηλώσεις, ελεύθερη είσοδο στις τρέχουσες εκθέσεις και παραμένοντας ανοιχτό, από τις 9 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, τιμά το Τελλόγλειο, την Παρασκευή 18 Μαΐου, τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

 Η ελεύθερη είσοδος για το κοινό αφορά τις εκθέσεις «Σπύρος Παπαλουκάς,  1922 κ.ε.», «Αποτυπώματα Δύο αιώνων: 19ος – πρώτο μισού 20ού», «Ανακύκλωση με Τέχνη. Μην το πετάς» και «Φιλοκαλούμεν μετ’ ευτελείας» του Γιώργου Τσάρα.

Που: Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Αγίου Δημητρίου 159Α, Θεσσαλονίκη
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:      2310 247111,  2310991610,  2310991615  και  2310 991377

Από τις 10 το πρωί το εργαστήριο Γλυπτικής της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με σύνθημα " Αλληλεγγύη - Εξωστρέφεια" συμμετέχει με δύο δράσεις στις εκδηλώσεις του Τελλογλείου.

Η πρώτη αφορά στην υλοποίηση ενός έργου – γλυπτού από βέργες χάλυβα -διαστάσεων 5μ.χ 1,6 μ. χ 0,7 μ. - που βασίζεται σε ιδέα του γλύπτη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. και διευθυντή του εργαστηρίου Γλυπτικής Γιώργου Τσάρα, με στόχο την ανάδειξη της γλυπτικής στο χώρο μέσα από το πνεύμα της συλλογικότητας και της συνέργειας.

Το έργο θα υλοποιήσουν φοιτητές μαζί με το δάσκαλό τους, οι οποίοι θα δουλεύουν πάνω σε μια μεταλλική κατασκευή, την εξέλιξη της οποίας βήμα-βήμα θα μπορούν να παρακολουθούν οι επισκέπτες του Μουσείου, ενώ συνολικά η προσπάθεια αναμένεται να διαρκέσει περίπου πέντε ώρες. 

Η δεύτερη έχει να κάνει με ένα διαδραστικό έργο, που θα επιμεληθούν και πάλι φοιτητές του εργαστηρίου με το δάσκαλό τους  κ. Τσάρα στο προαύλιο του Τελλογλείου καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το έργο με θέμα  "Η Ελπίδα μας" θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή όλων των επισκεπτών, μικρών και μεγάλων. Οι επισκέπτες-συμμετέχοντες καλούνται να γράψουν ή (και) να ζωγραφίσουν την «Ελπίδα» τους σε μια κόλλα χαρτί Α4 με έγχρωμους μαρκαδόρους. Όλες οι "Ελπίδες" θα αναρτηθούν σε μια ελαφρά μεταλλική κατασκευή ( τετράεδρο) με χρωματιστά μανταλάκια.

Παράλληλα, στις 12 το μεσημέρι, η πρώτη και στις 8.30 το βράδυ η δεύτερη, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην έκθεση «Αποτυπώματα Δύο αιώνων: 19ος – πρώτο μισού 20ου».

 

Επίσης, στις 7.30 το βράδυ το χοροθέατρο της ΧΑΝΘ θα παρουσιάσει χορευτικό δρώμενο βασισμένο στην εσωτερική αρχιτεκτονική του Τελλόγλειου, ενώ λίγη ώρα αργότερα, στις 8,  η Φωτεινή Βαλεοντή θα παρουσιάσει το κοινωνικό δίκτυο USEUM.

Τις εκδηλώσεις θα κλείσουν οι Plastic Flower με συναυλία στον προαύλιο χώρο του Τελλογλείου, στις 9 το βράδυ.

Σημειώνεται, πως καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ανοικτά εργαστήρια περιμένουν τους μικρούς επισκέπτες να εκφραστούν με φαντασία και δημιουργικότητα, ζωγραφίζοντας με τον τρόπο τους τη δική τους θαλασσογραφία, αυτοπροσωπογραφία και νεκρή φύση.

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα

Διεθνής Ημέρα Μουσείων/// 18 Μαΐου 2012

Στα πλαίσια του εορτασμού για τη Διεθνή Ημέρα μουσείων, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. φιλοξενεί τη Φωτεινή Βαλεοντή που παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το USEUM. Το USEUM είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο καθένας θα "συλλέγει" θα "δημοσιεύει" και θα "ανακαλύπτει" έργα τέχνης. Θα συγκεντρώνει και θα μοιράζεται τα αγαπημένα του έργα τέχνης, όπως τα έχει αναρτήσει ή βρει στο διαδίκτυο, θα συγκεντρώνει πληροφορίες γύρω από κάθε έργο και θα τα τεκμηριώνει όπως επιθυμεί. Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια διεθνής και διαχρονική συλλογή τέχνης την οποία θα εμπλουτίζει, θα επιμελείται και θα τεκμηριώνει ισότιμα κάθε χρήστης-επισκέπτης της πλατφόρμας.

Βιογραφικό σημείωμα: Η Φωτεινή Βαλεοντή, 24 ετών, είναι διδακτορική φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου. Απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιά παρακολούθησε με υποτροφία το μεταπτυχιακό καλών τεχνών με θέμα τα διαδραστικά ψηφιακά μέσα στο κολλέγιο Ravensbourne (City University of London) απ’ όπου αποφοίτησε με Α+. Στα δύο χρόνια των μεταπτυχιακών σπουδών της ειδικεύθηκε στον τομέα των νέων μέσων και τεχνολογιών για την πολιτιστική κληρονομιά, κάνοντας πιλoτικές εφαρμογές για την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου και τον εκθεσιακό χώρο του Θεάτρου Globe του Σέξπιρ. Η Φωτεινή Βαλεοντή έχει κληθεί να παρουσιάσει το ερευνητικό της έργο σε διάφορα συνέδρια. Η διδακτορική της διατριβή επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του USEUM, του κοινωνικού δικτύου για έργα τέχνης, το οποίο συμπληρώνεται και συντηρείται συμμετοχικά τόσο από καλλιτέχνες όσο κι από λάτρεις της τέχνης. To USEUM κέρδισε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Athens Startup Weekend 2012 στο Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft.

 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων/// 18 Μαΐου 2012

Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Εικαστικές δράσεις για παιδιά

Στην έκθεση «Αποτυπώματα Δύο αιώνων: 19ος – πρώτο μισού 20ού», τα παιδιά μπορούν να δουν προσωπογραφίες, θαλασσογραφίες και νεκρές φύσεις αρκετών από των σημαντικότερους καλλιτέχνες της  συγκεκριμένης περιόδου παίρνοντας ερεθίσματα για να δημιουργήσουν τα ίδια τα δικά τους έργα.  

Με το σύνθημα του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων «Όλοι όμως είμαστε καλλιτέχνες!!! Έλα να κάνεις την αυτοπροσωπογραφία σου, διάλεξε το μοντέλο σου, ρίξε το καραβάκι σου στη θάλασσα ζωγράφισε τη νεκρή φύση, έτσι, ώστε να «σφύζει» από ζωή», το Τελλόγλειο περιμένει τους μικρούς επισκέπτες σε μια ειδική παιδική γωνιά για να δοκιμάσουν τις καλλιτεχνικές τους ικανότητες, αλλά κυρίως τη φαντασία τους!

Διεθνής Ημέρα Μουσείων/// 18 Μαΐου 2012

Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Χ.Α.Ν.Θ., στις 7.30 μ.μ.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Ομάδα Σύγχρονου Χορού της Χ.Α.Ν.Θ με χορογράφο τη Δροσιά Τριαντάκη παρουσιάζει χορευτικό δρώμενο βασισμένο στην εσωτερική αρχιτεκτονική του Τελλόγλειου Ιδρύματος, αισθητοποιώντας την προοπτική  που δημιουργεί ο χώρος σε σχέση με  τη  θέση  του κάθε θεατή. Μέσα από ένα σωματικό παιχνίδι αφήγησης, ο σκηνικός χώρος, με αφετηρία το κέντρο του, μεταφέρει τη ματιά του θεατή από επίπεδο σε επίπεδο αποκαλύπτοντάς του μια νέα πραγματικότητα διευρύνοντας, ταυτόχρονα, και τη δική του εσώτερη οπτική. Η δράση του κάθε σώματος παραδίδει τη σκυτάλη στην επόμενη, δημιουργώντας, μέσα από την αλληλεπίδραση, μια νέα σύνθεση μεταμορφώνοντας το χώρο που είναι φτιαγμένος για κάτι άλλο.

Συμμετέχουν: Εύα Αετοπούλου, Κική Γεωργιάδου, Κατερίνα Ζιάρα, Μαργαρίτα Μωραίτη, Ειρήνη Παντερή, Νίκος Ράμμος, Δανάη Τεζαψίδου, Νικολέτα Τζιανουδάκη, Φαίδρα Χαραλαμπίδου. 

Διεθνής Ημέρα Μουσείων/// 18 Μαΐου 2012

Συναυλία των Plastic Flowers, στις 9 μ.μ.

 

Οι Plastic Flowers δίνουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα στον εορτασμό για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με μία συναυλία, στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Τελλογλείου. 
Οι Plastic Flowers συνθέτουν μουσική συνδυάζοντας την Ambient μαζί με διάφορα στοιχεία Shoegaze και Pop, δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερο οπτικο-ακουστικό θέαμα. Στις αρχές Απριλίου ολοκλήρωσαν το πρώτο τους mini tour σε Ελλάδα και Αγγλία, ενώ στις 28 Μαρτίου κυκλοφόρησαν ψηφιακά το νέο τους EP, «Natural Conspiracy».
Έχουν αποσπάσει σημαντικές κριτικές από διάφορα διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και σύντομα θα ανακοινώσουν τις νέες τους ευρωπαϊκές εμφανίσεις μέσα στο προσεχές καλοκαίρι, καθώς και τη κυκλοφορία ενός EP τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη.
http://plasticflowers.bandcamp.com/album/natural-conspiracy

Χορηγός επικοινωνίας: www.cooradio.com

 

 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+

Πόλη: 

Κόστος: 

Είσοδος Ελεύθερη

Ημερ/νία διεξαγωγής: 

18/05/2012 - από τις 09:00 έως τις 23:50