Χριστουγεννιάτικα Cupcakes

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, ώρα να ετοιμαστούμε για γιορτινές λιχουδιές.... Cupcakes: η γευστική απόλαυση των ημερών και μεγάλη αγάπη των παιδιών. Οσο τρελλαίνονται να τα τρώνε άλλο τόσο ενθουσιάζονται να τα φτιάχνουν

Αφήστε τα ελεύθερα να εκφράσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους: με βουτυρόκρεμα λευκή ή σοκολατένια, με ζαχαρόπαστα, με χρωματιστές λιχουδιές, ό,τι τραβάει η όρεξή τους

ΥΛΙΚΑ

  • 250 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 300 γραμμάρια αλεύρι
  • 10 γραμμάρια baking powder
  • 180 γραμμάρια γάλα φρέσκο 3,5% λιπαρά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • ζαχαρόπαστα
  • χρώματα ζαχαροπλαστικής
  • διάφορα στολίδια
  • μαρμελάδα
  • 1 ασπράδι αβγού
  • 150 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

ΕΡΓΑΛΕΙΑ

  • ζυγαριά
  • mixer
  • σπάτουλα σιλικόνης ή ξύλινη κουτάλα
  • μπωλ
  • καραμελλόχαρτα ή φορμάκια για muffins
  • κατσαρολάκι
  • πινέλο
  • coupes-pâte
  • κορνέ
  • πλάστης

ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ

  • Χτυπάμε στο mixer το βούτυρο για 3΄ λεπτά με το εξάρτημα που λέγεται σύρμα σε δυνατή ταχύτητα
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να γίνει αφράτο
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά αφού τα έχουμε χτυπήσει λίγο με ένα πιρούνι και συνεχίζουμε το χτύπημα στο mixer αλλά σε χαμηλή ταχύτητα
  • Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπωλ, προσθέτουμε το αλεύρι αφού το έχουμε αναμείξει με το baking powder
  • Ανακατεύουμε με τη σπάτουλα σιλικόνης ή την ξύλινη κουτάλα
  • Στο τέλος προσθέτουμε το γάλα και το ξύσμα  συνεχίζοντας το ανακάτεμα
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C
  • Αδειάζουμε το μείγμα στα καραμελόχαρτα ή τα φορμάκια
  • Αν χρησιμοποιήσουμε φορμάκια καλό είναι να λιώσουμε λίγο βούτυρο σε πολύ
  • χαμηλή θερμοκρασία, να αλείψουμε μέσα τα φορμάκια με ένα πινέλο και μετά να τα πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι
  • Ψήνουμε για 25΄ περίπου
  • Για να δούμε εάν έχουν ψηθεί, το καλύτερο είναι να δοκιμάσουμε βάζοντας ένα μαχαίρι στην μέση του cake. Αν βγει καθαρό τότε είναι έτοιμο
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγη μαρμελάδα με λίγο νερό και ζεσταίνουμε ελαφρώς
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε τα cakes
  • Βάφουμε κομμάτια ζαχαρόπαστας σε διάφορα χρώματα
  • Με μια coupe-pâte κόβουμε στρογγυλά κομμάτια στο μέγεθος του cake και τα τοποθετούμε από πάνω
  • Χτυπάμε στο mixer σε μεσαία ταχύτητα το ασπράδι με την άχνη ζάχαρη ώσπου να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα και να στέκεται
  • Μοιράζουμε ποσότητες σε μπωλάκια και ρίχνουμε τα χρώματα που μας αρέσουν
  • Με ένα κορνέ που έχει πολύ λεπτή μυτούλα κάνουμε πάνω στη ζαχαρόπαστα διάφορα σχήματα. Επίσης μπορούμε να κολλήσουμε και τα στολίδια με λίγη από τη μαρμελάδα μας ή λίγο νεράκι
  • Ακόμη μπορούμε με μικρές coupe-pâtes που έχουν διαφορετικά σχήματα ή με τα χέρια μας να φτιάξουμε δικά μας στολίδια από ζαχαρόπαστα και να τα κολλήσουμε

Tips

  • Τα cupcakes μπορούν να γίνουν και με άλλες συνταγές για cakes, που εσάς σας αρέσουν.
  • Οταν βάφουμε τη ζαχαρόπαστα καλό είναι να φοράμε γάντια μίας χρήσεως για να μη βαφτούν τα χέρια μας

Τη συνταγή μας την έχει προσφέρει το Mylos Art Café στο Μαρκόπουλο που φιλοξενεί συχνά τα ΓλύκαΜαγειρεματα (http://www.glykamageiremata.gr)

Τα Γλυκαμαγειρέματα πραγματοποιούν κάθε βδομάδα εργαστήρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για παιδιά 3-14 ετών

Για πληροφορίες επικοινωνίστε με την Φανή Ματσινοπούλου: 210 86 26 606 – 693 24 79 119 ή δείτε τα εργαστήρια στις εκδηλώσεις του pamebolta.gr

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+