Χάρτινο ρολόι για να μαθαίνουμε την ώρα!

Με αυτό το ρολόι είδαμε ένα πολύ εύκολο και διασκεδαστικό τρόπο να μάθουμε στα μικρά μας την ώρα! Τα παιδιά το βρήκαν σαν παιχνίδι και πραγματικά είχε αποτέλεσμα!

Είναι φτιαγμένο από δύο χάρτινα πιάτα και το έξυπνο είναι ότι στο επάνω πιάτο είναι γραμμένες οι ώρες και στο κάτω τα λεπτά.

Θα χρειαστείτε :

  • Δύο χάρτινα πιάτα
  • Ένα μαρκαδόρο
  • Συνδετήρα για φακέλους.
  • 2 μικρά χαρτονάκια

Πως θα το φτιάξετε:

  1. Θα χωρίσετε το επάνω πιάτο στα 4. Με ένα χάρακα και μαρκαδόρο, τραβήξτε δύο κάθετες γραμμές σαν σταυρό. Στις άκρες του σταυρού θα γράψετε τους αριθμούς 12, 3, 6 και 9.
  2. Μετά γράφετε : « ακριβώς» κάτω από το 12, «και τέταρτο» δίπλα στο 3, «και μισή» πάνω από το 6 και «παρά τέταρτο» δίπλα στο 9. Σε κάθε μία από τις γωνίες του σταυρού γράφετε «15 λεπτά» ή «ένα τέταρτο».
  3. Μετά σε ίσες αποστάσεις γράφουμε τους αριθμούς που λείπουν έτσι ώστε να έχουμε γράψει όλους τους αριθμούς από το 1 έως το 12 όπως σε ένα ρολόι.
  4. Το επόμενο βήμα είναι να κόψουμε προσεκτικά με ένα ψαλιδάκι το πιάτο ανάμεσα σε κάθε αριθμό. Καλό είναι να κόψετε λίγο λοξά το κάθε κομμάτι (σαν τριγωνάκι με τη στενή πλευρά προς τα έξω) ώστε όταν θα τελειώσει το ρολόι και το ισιώσουμε να μην καλύπτει η μία άκρη την άλλη.
  5. Μετά πάρτε το δεύτερο πιάτο και ισιώστε το λίγο. Χωρίστε το με τον ίδιο τρόπο σε 4 μέρη και γράψτε τα λεπτά. Δηλαδή 0 στη μία άκρη και 15, 30, 45. Ενδιάμεσα γράψτε τους αριθμούς ανά 5 (5,10,15,20,25,κλπ)
  6. Βάλτε κόλλα στο κεντρικό κομμάτι του πιάτου και πιέστε από πάνω το πρώτο πιάτο να κολλήσει στο κέντρο με τρόπο ώστε οι σταυροί που έχετε σχεδιάσει να ενώνονται και το 0 του δεύτερου πιάτου να είναι κάτω από το 12 του πρώτου. Προσέξτε να μην κολλήσει το έξω κομμάτι, εκεί που είναι ζωγραφισμένοι οι αριθμοί.
  7. Κόψτε δύο δείκτες (ένα μικρό και ένα μεγαλύτερο, όπως βλέπετε στην εικόνα) από διαφορετικό χρώμα χαρτόνι. Γράψτε στον μικρό: «ώρα» και στον μεγάλο «λεπτά». Κάνετε μία τρυπούλα στο κέντρο των πιάτων και στερεώστε τους δείκτες με συνδετήρα για φακέλους.
  8. Τώρα αφού μάθετε τα μικρούλια σας πώς να λένε την ώρα, γυρίζετε τους δείκτες και τα ρωτάτε να σας πουν τι ώρα είναι. Την ώρα θα την βλέπουν στο επάνω πιάτο ενώ θα πρέπει να κοιτάνε το κάτω μέρος από όπου είναι ο μεγάλος δείκτης για να βρούνε τα λεπτά.

    Καλή διασκέδαση!

Ετικέτες: 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon χάρτινο ρολόι.jpg16.72 KB
Image icon χάρτινο ρολόι.jpg10.58 KB

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9