Φτιάξτε την Κυρά Σαρακοστή

Ένα έθιμο που έχει σχεδόν χαθεί είναι αυτό της Κυρά Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο ημερολόγιο με το οποίο μετρούσαν τις εβδομάδες της νηστείας (Σαρακοστής).

Η κυρά Σαρακοστή στις περισσότερες περιοχές ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά. Απεικόνιζε μια γυναίκα με σταυρωμένα χέρια, λόγω προσευχής, σαν καλόγρια, χωρίς στόμα, λόγω νηστείας, και με εφτά πόδια που αναπαριστούσαν τις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο έκοβαν ένα πόδι και έτσι ήξεραν πόσες βδομάδες νηστείας απέμεναν μέχρι το Πάσχα. Το Μεγάλο Σάββατο, έκοβαν και το τελευταίο πόδι.

     Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο. Τοποθετούσαν το σύκο αυτό μαζί με άλλα, και σε όποιον το έβρισκε θεωρούνταν ότι του έφερνε γούρι.

     Σε άλλα μέρη της Ελλάδας η Κυρά Σαρακοστή δεν ήταν φτιαγμένη από χαρτί, αλλά από ζυμάρι. Το ζυμάρι φτιαχνόταν με αλεύρι, αλάτι και νερό. Η διαδικασία ήταν κι εδώ η ίδια όπως και με την χάρτινη. Μια παραλλαγή του εθίμου της Κυράς Σαρακοστής είναι φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Υλικά:

  • Μαρκαδόρους
  • Ψαλίδι

Πως θα την φτιάξετε

  1. Τυπώστε την κυρία Σαρακοστή που σας αρέσει
  2. Κόψτε την γύρο γύρο
  3. Ζωγραφίστε την
  4. και κολλήστε την στο ψυγείο σας

Τι κάνετε μετά...

  • Στην συνέχεια κάθε Σάββατο κόβετε ένα πόδι μέχρι το μεγάλο Σάββατο που κόβετε το τελευταίο και φτάνει στο Πάσχα.

  • Είναι ένας πολύ ενδιαφέρον τρόπος για να μάθουν τα παιδιά για την σαρακοστή και να μετρήσουν τις μέρες μέχρι το Πάσχα.

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+