Φτιάξε το δικό σου γαϊτανάκι

Οι απόκριες συνοδεύονται με ένα πολύχρωμο έθιμο, χορευτικό και διασκεδαστικό! Το λεγόμενο γαϊτανάκι: αποτελείται από έναν ψηλό στύλο, όπου από την κορυφή του ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες διαφορετικού χρώματος. Οι κορδέλες ονομάζονται γαϊτάνια, απ’ όπου προήλθε και η ονομασία του εθίμου.

Ο χορός είναι κυκλικός και χρειάζονται 13 άτομα για να πραγματοποιηθεί. Ο ένας κάθεται στο κέντρο κρατώντας τον στύλο και οι υπόλοιποι κρατούν από μια κορδέλα.

 

Ο κάθε χορευτής καθώς κινείται κυκλικά γύρω από τον στύλο πλέκει την κορδέλα του σε συνδυασμό και με τους άλλους, όπου στο τέλος του χορού το γαϊτανάκι μένει πολύχρωμα στολισμένο για να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα. Λένε ότι ο κυκλικός χορός συμβολίζει τον κύκλο ζωής από το χειμώνα στην άνοιξη. Πάμε να δούμε πως θα φτιάξουμε το δικό μας γαϊτανάκι για να γιορτάσουμε τις Απόκριες και τον ερχομό της Άνοιξης!

Θα χρειαστούμε:

  • Έναν ξύλινο στύλο με διάμετρο περίπου 5 εκ. και ύψος 3 μ.
  • Δυο ξύλινους δίσκους με διάμετρο περίπου 15 εκ.
  • Ξύλινο πόμολο για το τελείωμα της κορυφής του κονταριού
  • Μπογιά για να βάψουμε το κοντάρι, τους δίσκους και το πόμολο (κατά προτίμηση με γυαλιστερή όψη)
  • 6 ρολά σατέν κορδέλας διαφορετικού χρώματος το καθένα, από 9 μέτρα κορδέλας το κάθε ρολό και φάρδος περίπου δυο δάχτυλα
  • Τρυπάνι
  • Ψαλίδι
  • Πινέζες
  • Συρραπτικό πιστόλι
  • Βίδα διπλής όψεως

Πως θα το φτιάξουμε :

1. Αρχικά βάψτε το ξύλινο κοντάρι, τους δίσκους και το πόμολο με την μπογιά. Αφήστε να στεγνώσουν καλά για να μπορέσετε στην συνέχεια να τα χρησιμοποιήσετε.

2. Δημιουργήστε με το τρυπάνι μια τρύπα στο κέντρο του κάθε δίσκου, λίγο μικρότερη από τη διάμετρο της βίδας. Κάντε την ίδια τρύπα στην κορυφή του στύλου.

3. Ξετυλίξτε τις κορδέλες και διπλώστε την καθεμιά στα δυο. Στο κέντρο κάθε διπλωμένης κορδέλας κόψτε με το ψαλίδι μια τριγωνική εγκοπή, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

4. Έπειτα πάρτε τον ένα ξύλινο δίσκο και απλώστε αρχικά 2 κορδέλες σχηματίζοντας σταυρό πάνω στην επιφάνεια του δίσκου. Είναι σημαντικό η εγκοπή της κορδέλας να βρίσκεται στο κέντρο του δίσκου, όπου υπάρχει και η τρύπα για να μπει μετά η βίδα. Συνεχίζουμε περιμετρικά και με τις υπόλοιπες κορδέλες. Στηρίξτε τις κορδέλες με πινέζες για να μην φύγουν από τη θέση τους. Έπειτα καρφώστε με το συρραπτικό πιστόλι περιμετρικά και στο κέντρο τις κορδέλες πάνω στο δίσκο (βγάζουμε μια πινέζα καρφώνουμε στο ίδιο σημείο με το πιστόλι κ.ο.κ.). Δείτε τη διάταξη στην εικόνα για να βοηθηθείτε.

5. Τοποθετήστε τη βίδα στην τρύπα της κορυφής του στύλου και περάστε το δίσκο με τις καρφωμένες κορδέλες μέσα από τη βίδα, η πλευρά με τις κορδέλες να κοιτάει προς τα πάνω. Περάστε και το δεύτερο δίσκο μέσα από τη βίδα και στην συνέχεια το πόμολο για τελείωμα. Βιδώστε γερά το πόμολο, έτσι ώστε να σταθεροποιηθούν καλά οι δυο δίσκοι μεταξύ τους.

6. Το πολύχρωμο γαϊτανάκι είναι έτοιμο για το χορό, αρκεί ένας στο κέντρο να κρατάει γερά τον στύλο όσο γυρνάνε γύρω του οι χορευτές με τα γαϊτάνια!

Καλή Επιτυχία και Καλές Απόκριες!

 

Ετικέτες: 

info box

Για ηλικίες από: 

3-5
5-9
9-12
12+