Πασχαλινό Επιτραπέζιο Παιχνίδι

Ένα πασχαλινό παιχνίδι που μπορείτε να το παίξετε με πάρα πολλούς τρόπους και να περάσετε πολλές όμορφες ώρες όλη η οικογένεια μαζί

Θα χρειαστείτε:

 

  • Να τυπώσετε τα σχέδια παιχνίδι 1, παιχνίδι 2 και κάρτες

  • Εκτυπωτή και χαρτί

  • Χρώματα, κηρομπογιές ή μαρκαδόρους

  • Χοντρό χαρτόνι

  • Διαφανές αυτοκόλλητο πλαστικό (προαιρετικό)

  • Ψαλίδι, κόλλα

  • Χοντρό χαρτί σε χρώματα , κίτρινο, θαλασσί, ανοιχτό πράσινο, και ανοιχτό μωβ.

  • Ένα κουτί για βάζετε τα πούλια.

Για αυτό το παιχνίδι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα έγχρωμο εκτυπωτή για να τυπώσετε τα σχέδια. Μπορείτε να τα τυπώσετε και μαυρόασπρα και να τα χρωματίσουν τα παιδιά.
Για τα πούλια μπορείτε να κόψετε χρωματιστά χαρτάκια, να τυπώσετε από τα πατρόν ή να χρησιμοποιήσετε ζελεδάκια στα χρώματα που χρειάζεται.


Πως θα το φτιάξετε:

  1. Τυπώστε το παιχνίδι, Χρησιμοποιήστε έγχρωμο εκτυπωτή, εκτός εάν θέλετε να χρωματίσετε εσείς με τα παιδιά τη δική σας βάση. Ακολουθήστε τα χρώματα όπως υπάρχουν στο αρχείο ώστε να μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι.
  2. Για να σας διατηρηθεί το παιχνίδι, κολλήστε το τυπωμένο χαρτί σε ένα χοντρό χαρτόνι και μετά περάστε το μπροστά και πίσω με αυτοκόλλητο διαφανές πλαστικό.
  3. Τυπώστε τις καρτούλες που θα παίξετε. (Θα τις βρείτε στο αρχείο : κάρτες)
  4. Κόψτε τις σύμφωνα με τις οδηγίες .
  5. Κολλήστε τις πάνω σε χαρτόνι. Αν θέλετε καλύψτε με αυτοκόλλητο διαφανές πλαστικό το ζωγραφισμένο μέρος (εκτός από τη βάση).
  6. Κόψτε αυγουλάκια απο χαρτόνι και ζωγραφίστε τα στα χρώματα των αυγών του παιχνιδιού για να τα έχετε σαν πιόνια

 

 

Πως θα παίξετε:

 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να παίξετε το παιχνίδι. Τα μικρότερα παιδιά μπορεί να το παίξουν βάζοντας τα πούλια στα ίδια χρώματα της βάσης. Τα μεγαλύτερα μπορει να το κάνουν δυσκολότερο. Μπορείτε να εφεύρετε διάφορους τρόπους για να πηγαίνουν με το χρώμα των αυγών.

Θα χρειαστείτε επίσης μια μικρή χαρτοσακούλα ή ένα μικρό καλαθάκι για να βάλετε μέσα τα πούλια, ανάλογα με το πώς θα παίξετε το παιχνίδι.

 

  1. Συνδυάστε τα χρώματα:
    Κόψτε τα αυγά (πούλια) από το χρωματιστό χαρτόνι ή κολλήστε σε άσπρο χαρτόνι τα χρωματιστά αυγά που θα κόψετε από το δεύτερο έγχρωμο τύπωμα. Βάλτε τα στην χαρτοσακούλα. Το κάθε παιδί τραβάει ένα αυγό χωρίς να βλέπει το χρώμα. Μετά προχωράει την κάρτα του στο επόμενο αυγό του ίδιου χρώματος που βρίσκεται στη βάση του παιχνιδιού.
  2. Μαθαίνοντας πρόσθεση:
    • Πάρτε ένα άδειο κουτάκι (χωρίς καπάκι) και χρησιμοποιήστε το σαν σέϊκερ.
    • Πάρτε 2 αυγά και βάλτε αριθμούς σε κάθε πλευρά του αυγού. 0 και 1 στο ένα αυγό, 2 και 3 στο άλλο. Βάλτε τα στο κουτί και βάλτε το παιδί να τα ρίξει σαν ζάρια. Μετά προσθέστε τους αριθμούς και προχωρήστε τις χάρτες σύμφωνα με το άθροισμα.
  3. Δυσκολότερη πρόσθεση:
    Χρησιμοποιήστε άλλο ένα αυγό και βάλτε τους αριθμούς 1 και 2. Παίξτε με τον ίδιο τρόπο.
     
  4. Πρόσθεση και αφαίρεση. Μονά - ζυγά:
    Γράψτε ένα μονό αριθμό στη μία πλευρά και ένα ζυγό στην άλλη. Όταν το παιδί ρίξει τα αυγά από το νούμερο που θα πέσει αφαιρέστε το νούμερο της άλλης πλευράς. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε πράξη πολλαπλασιασμού των αριθμών που θα πέσουν και εάν το παιδί κάνει σωστά την πράξη και σας πει εάν το γινόμενο είναι μονός ή ζυγός αριθμός να προχωρήσει την καρτέλα στο επόμενο ίδιο χρώμα του αυγού με τον μικρότερο αριθμό.

Εναλακτικές παιχνιδιού:

Υπάρχουν άπειροι συνδυασμοί και μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε! Να βάλετε γράμματα στα αυγά και όταν πέσει κεφαλαίο να προχωράει 2 διαστήματα, όταν πέσει μικρό να προχωράει 1.

Ή τα φωνήεντα 2 και τα σύμφωνα 1.

Μπορείτε να βάλετε λέξεις στα αυγά και το παιδί να πρέπει να προσθέσει τα γράμματα ανάλογα με το αν είναι σύμφωνα ή φωνήεντα (με το παραπάνω σύστημα π.χ. αυγό = 7). Ή να διαβάσει το παιδί τη λέξη και να προφέρει τα γράμματα χωρίς να κοιτάζει. Στην περίπτωση αυτή προχωράει την κάρτα στο επόμενο ίδιο χρώμα του αυγού με τον μικρότερο αριθμό.

Να κοιτάξετε μόνο να μην προχωράει περισσότερο από 4-5 διαστήματα ώστε να κρατήσει λίγο το παιχνίδι.

Ετικέτες: 

ΣυνημμένοΜέγεθος
Image icon παιχνίδι150.63 KB
Image icon παιχνίδι 254.29 KB
Microsoft Office document icon Κάρτες65.5 KB

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+