ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΙΜΗΣΗΣ -ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ

Όταν βλέπετε το παιδί σας να μιμείται ζωάκια ή άλλους ανθρώπους ή να παριστάνει πως είναι κάποιος που δεν είναι, τότε είναι σίγουρο πως χιλιάδες πράγματα περνάνε από το μυαλό του!

Το παιχνίδι μίμησης είναι κάτι παραπάνω από απλή διασκέδαση. Βοηθάει στην ανάπτυξη της σκέψης και της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων του παιδιού και ενισχύει την ικανότητά του επικοινωνίας. Επιτρέπει στο παιδί να δοκιμάσει αμέτρητους νέους ρόλους και να δει τον κόσμο διαφορετικά, αναπτύσσοντας παράλληλα τη φαντασία του. Το παιχνίδι μίμησης αποτελεί ένα βασικό σταθμό στην ανάπτυξη του παιδιού!

Εάν θέλετε να το ενθαρρύνετε δε μένει παρά να διαβάσετε τις προτάσεις που ακολουθούν. Μην περιοριστείτε όμως σε αυτές… αυτοσχεδιάστε!

Δώστε στο παιδί διάφορα παλιά ή περίεργα ρούχα και παίξτε μαζί «μασκαρέματα».

Παίξτε παντομίμα. Ενώ ο ένας από τους δυο σας παριστάνει πως είναι ένα ζωάκι ή αντικείμενο, ο άλλος θα προσπαθεί να μαντέψει ποιο είναι αυτό.

Κοιτάξτε μαζί τα σύννεφα στον ουρανό, χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και περιγράψτε με τι σας μοιάζουν.

Ακούστε μαζί μουσική και περιγράψτε με κινήσεις και γκριμάτσες τα συναισθήματά σας για κάθε τραγούδι (π.χ. χαρά, λύπη κλπ.).

Διαβάστε μαζί πολλά βιβλία.

Δημιουργήστε ιστοριούλες τύπου «τι θα συμβεί μετά», συμπληρώνοντας ο ένας τις προτάσεις του άλλου, μέχρι να δημιουργήσετε μία δικιά σας ιστορία.

Αφήστε το παιδί να παίξει και με άλλα παιδάκια, έτσι ώστε να ενθαρρύνετε το κοινωνικό παιχνίδι.

Παίξτε το παιχνίδι του «Αλφάβητου». Προσπαθήστε να παραστήσετε αντικείμενα ή ζώα που αρχίζουν από κάθε γράμμα του αλφάβητου (π.χ. για το γράμμα «Γ» - νιαουρίστε και κινηθείτε στο δωμάτιο σα γατάκι!).

Επιλέξτε και αγοράστε διάφορα παιχνίδια που ενθαρρύνουν τη μίμηση και παίξτε μαζί του ή αφήστε το να παίξει μόνο του.

Πρέπει να καταλαβαίνετε πότε χρειάζεται να συμμετέχετε στο παιχνίδι του παιδιού και πότε να είσαστε απλοί παρατηρητές.
Μην ξεχνάτε πως τώρα είσαστε ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας! Δραστηριότητες και παιχνίδια σαν τα παραπάνω θα το βοηθήσουν να αναπτυχθεί, και θα σας φέρουν ακόμα πιο κοντά.

Πηγή :Fisher Price

info box

Για ηλικίες από: 

0-1
1-3