Μόμπιλο «Bροχερές μέρες»

Οι βροχές μέρες βοηθάνε τα λουλούδια να μεγαλώσουν και να μοσχοβολάει όλη η πλάση! Αυτό το χαριτωμένο μόμπιλο τα λέει όλα με τον ήλιο να βγαίνει μέσα από τα σύννεφα και τις στάλες της βροχής να πέφτουν να ποτίσουν τα λουλούδια!

Τι θα χρειαστείτε:

  • 3 φύλλα χαρτί με ωραία χρώματα (κομμάτι από χαρτί περιτυλίγματος ή περιοδικών με ωραία σχήματα)
  • Κάτι στρογγυλό πχ ποτήρι ή βάζο διαμέτρου 10 εκατ. περίπου
  • 3 μπαστουνάκια σενίλ 13 - 15 εκατοστά σε ανοιξιάτικα χρώματα.
  • 5 μεσαία κίτρινα πον πον
  • 6 μεσαία άσπρα πον πον
  • 1 μεσαίο κόκκινο πον πον
  • 15 διαφανείς μπλε χάντρες που να περνούν ακριβώς από τον σπάγκο.
  • 7 κομματάκια σπάγκο 17 εκατοστά το καθένα
  • 1 συρμάτινη κρεμάστρα
  • Ένα κομμάτι ύφασμα θαλασσί (ένα παλιό φανελάκι, ή ένα κομμάτι φόδρα κάνει μια χαρά)
  • 50-60 στρογγυλά βαμβακάκια
  • Ένα κομμάτι κίτρινο χαρτί 10 Χ 10 εκατοστά
  • Κόλλα, ψαλίδι, μολύβι, σελλοτέιπ

Πώς να το φτιάξετε:

  1. Πρώτα κάνουμε τις ομπρελίτσες. Αναποδογυρίστε τα εμπριμέ χαρτιά και με ένα ποτήρι ή βάζο με διάμετρο 10 εκατοστά περίπου σχεδιάστε ένα κύκλο στην ανάποδη του χαρτιού.
  2. Τραβήξτε μία γραμμή από την μία άκρη του κύκλου μέχρι το κέντρο του (ακτίνα). Κόψτε γύρω γύρω τον κύκλο και με το ψαλίδι κόψτε και την ακτίνα (δηλαδή τον μισό κύκλο)
  3. Πάρτε το ένα κομμάτι σπάγκο και περάστε το από την σχισμή του κύκλου (την κομμένη ακτίνα). Στερεώστε την άκρη του σπάγκου με σελλοτέιπ (στην ανάποδη του χαρτιού.
  1. Διπλώστε τις ελεύθερες άκρες του κύκλου ώστε να σχηματιστεί ένα χωνάκι -που είναι το σχήμα της ομπρέλας. (βλέπε Φώτο). Η μακριά άκρη του σπάγκου πρέπει να βγαίνει από την κορυφή της ομπρέλας.  Επαναλάβετε και για τους άλλους δύο κύκλους και έτσι θα έχετε 3 ομπρελίτσες.
  2. Πάρτε τα μπαστουνάκια από σενίλ και λυγίστε τα στην άκρη ώστε να σχηματίσουν την λαβή της ομπρέλας.
  3. Αναποδογυρίστε την ομπρέλα και βάλτε κόλλα στην βάση της. Τοποθετήστε το ίσιο μέρος του σενίλ στην βάση της ομπρέλας και πιέστε ελαφρά μέχρι να βγει λίγο από το επάνω μέρος.
  4. Κρεμάστε κάπου τις ομπρελίτσες από τα σπαγκάκια, για να στεγνώσουν. Μην τις αφήσετε στο τραπέζι γιατί θα χάσουν το σχήμα τους.
  5. Εν τω μεταξύ φτιάξτε τα λουλουδάκια από πον πον. Κολλήστε 5 άσπρα πον πον γύρω από ένα κόκκινο πον πον. Φτιάξτε 2 λουλουδάκια.
  6. Τοποθετήστε την μία άκρη από ένα σπαγκάκι ανάμενα σε 2 πον πον και κολλήστε ώστε να στερεωθεί. Επαναλάβετε στο άλλο λουλούδι. Αφήστε τα να στεγνώσουν.
  7. Για να φτιάξετε τις στάλες της βροχής, πάρτε ένα κομμάτι σπάγκο και στερεώστε τον με σελλοτέιπ στην επιφάνεια εργασίας σας. Αυτό θα εμποδίσει τις χάντρες να πέσουν από την άλλη μεριά.
  8. Περάστε μία χάντρα στο σπάγκο. Σπρώξτε την στο σημείο που θέλετε. Περάστε και άλλες χάντρες και μοιράστε τις κατά μήκος του σπάγκου αφήνοντας κενά όσο θέλετε. Αν οι τρύπες στις χάντρες είναι μεγαλύτερες από τον σπάγκο και δεν στερεώνονται μπορείτε να κάνετε κομπάκια ανάμεσα. Εμείς βάλαμε 5 χάντρες στο επάνω μέρος του σπάγκου, και 3 στο κάτω. Στον άλλο σπάγκο βάλαμε 4 επάνω και 3 λίγο πιο κάτω.
  9. Δέστε ένα κόμπο στην κάτω άκρη του σπάγκου. Στερεώστε τον με λίγη κόλλα και αφήστε την να στεγνώσει.
  10. Τοποθετήστε την κρεμάστρα απάνω στο μπλε ύφασμα και σχεδιάστε το περίγραμμα 2 φορές. Κόψτε τα δύο κομμάτια αφήνοντας λίγο περιθώριο γύρω γύρω.
  11. Βάλτε το ένα κομμάτι επάνω στο άλλο και κολλήστε τις δύο λοξές πλευρές. Μην κολλήσετε την επάνω και την κάτω πλευρά. Αφήστε το να στεγνώσει.
  12. Αναποδογυρίστε το ύφασμα ώστε να σχηματιστεί μία θήκη για την κρεμάστρα και περάστε την σαν να φοράτε ένα μπλουζάκι!. Προσθέστε λίγη κόλλα στην κορυφή της κρεμάστρας για να μην γλιστρά. Αφήστε ελεύθερο το ύφασμα στη βάση.
  13. Ακουμπήστε την κρεμάστρα στην επιφάνεια εργασίας και δέστε και στερεώστε  στο κάτω μέρος της κρεμάστρας τις ομπρελίτσες, τα λουλουδάκια και τις στάλες βροχής (βλέπε φωτό). Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει απόσταση ανάμεσά τους ώστε να μην πέφτουν το ένα επάνω στο άλλο.  Καλύψετε τα δεσίματα με το ύφασμα και κολλήστε τα δύο μέρη του υφάσματος στη βάση μεταξύ τους.
  14. Κόψετε μισό κύκλο από κίτρινο χαρτί για να φτιάξετε τον ήλιο. Κολλήστε τον όπως φαίνεται στη φωτογραφία στο μπροστά μέρος του υφάσματος. Κολλήστε από κάτω άσπρα πον πον για να κάνουν τα συννεφάκια.

Σημειώσεις:

  1. Ενώ αυτή η κατασκευή φαίνεται αρκετά πολύπλοκη, στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή. Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας με το να δέσετε τα σπαγκάκια στην κρεμάστρα.
  2. Χρησιμοποιήστε δυνατή κόλλα ή θερμοκόλλα. Προσοχή, στην τελευταία περίπτωση μην αφήσετε τα παιδιά να κολλήσουν γιατί μπορεί να καούν.
  3. Αν προτιμάτε μπορείτε να ράψετε ή να γαζώσετε τα δύο κομμάτια ύφασμα της κρεμάστρας αντί να τα κολλήσετε και στο τέλος να ράψετε στο χέρι το κάτω μέρος.

 

info box

Για ηλικίες από: 

5-9
9-12
12+